Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Евтините хотели у нас вече не са евтини, добрите – не са популярни

“Добри индикации има за летния сезон тази година, но това касае останалите дестинации – не и България. Ако сравним спрямо миналата година, която беше по-добра, летният сезон върви с минус. Немският пазар върви с изоставане от 15% средно, а английският пазар е между 15 и 20% минус”, посочи Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас, туроператор, който работи на немския пазар.

Той изрази надежда, че на по-късен етап ще има раздвижване и този минус ще бъде стопен. Според него държавата трябва да е по-активна в рекламирането ни като туристическа дестинация, защото все още сме непознати за доста държави.

seo blog7

Проблемът на България е, че евтините хотели вече не са евтини, а добрите хотели не са популярни, каза той в интервю пред БНР.

“Това е масовият коментар на туроператорите. Това, което казват те, е, че там, където се привличаха клиенти с нисък бюджет, те вече не могат да си го позволят. А там, където можете да привлечете клиенти с по-висок бюджет, където имате добра хотелска база, не сте популярни. България изпадна в ситуация – там, където имаме потенциал, никой не знае за него, а там, където имаше една клиентела, която беше на самотек заради липсата на всякаква реклама, тя не може да си го позволи”, допълни председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас.

Според Грошев една рекламна кампания, касаеща туризма, не може да започне от днес за утре и да чакаме резултатите веднага.

“Повечето държави правят това с години и им трябват години, за да могат да се позиционират”, каза още той. По думите му относно немския пазар, България е изпаднала в ситуацията на лъжливото овчарче.

See also  Краставиците с рекордни цени, българските изчезнаха от пазара

“Не знам кой вече взема България насериозно там. Това са прословутите 35 евро на седалка, които бяха рекламирани на туроператорите, че ще бъдат дадени като субсидия. В крайна сметка туроператорите бяха уверявани, че ще получат тези субсидии, те са ги калкулирали в цените, и накрая не получиха нищо.

гръцки преводач Добрич

Изплатиха средства на по-малки туроператори, а петте най-големи немски туроператори в България, които водят 90-95 процента от обема в България, получиха нула. Те получиха точка от правилата на програмата, като казват, че съответният холдинг или компания е получила повече от 2 млн. и 300 хиляди лева помощ в рамките на Европейския съюз по ковид мерките, тя няма право да участва в българската процедура.

Помощ за 2 млн. и 300 хиляди лева за фирми с милиарден оборот е смехотворно. Докато другите държави се надпреварват да дават помощи и да бъдат активни, ние се надпреварваме да бъдем в ролята на Хитър Петър, който надхитрил всички и накрая надхитрил себе си”, коментира още Грошев.

Източник: