Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Meta подготвя по-мощен AI, който да се конкурира с GPT-4

Очаква се и той да бъде с отворен код подобно на предходните модели на компанията. Meta, компанията – майка на Facebook, разработва нова система с изкуствен интелект, която трябва да бъде сравнима с най-усъвършенстваната версия на езиковия модел GPТ-4, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. Компанията се стреми новият ѝ модел да бъде няколко пъти по-мощен от пуснатия преди два месеца Llama 2 и се надява той да бъде завършен през следващата година.

Новият модел се разработва от създадена по-рано тази година от изпълнителния директор на компанията Марк Зукърбург група, чиято цел е да ускори създаването на генеративни AI инструменти. Според някои от източниците на изданието Meta очаква да започне обучението на новия си модел в началото на следващата година.

seo blog7

Прочетете още: Българки печелят луди пари в onlyfans

В момента компанията изгражда необходимите за целта центрове за данни, както и се сдобива с още чипове H100 на Nvidia – най-високият клас чипове на компанията, използващи се за обучение на изкуствен интелект. Въпреки че Meta си партнира с Microsoft, за да направи Llama 2 достъпен в облачната платформа Azure, тя планира да обучи новия си модел, използвайки собствената си инфраструктура.

Meta се надява новият ѝ модел да бъде сравним с пуснатия през март GPT-4, който се използва от OpenAI. Компанията не е оповестила размера на GPT-4, но се предполага, че той е бил обучен върху 1.5 трлн. параметъра. За сравнение – най-мощната версия на Llama 2 е обучена върху 70 млрд. параметъра. Според някои експерти е възможно да има други методи за постигане на способностите на GPT-4, без езиковите модели да се доближават до този размер.

See also  Credit Suisse плаща половин милиард долара за уреждане на спор в САЩ

Прочетете още: Близо 80% от българите покриват трудно ежедневните си разходи

Недостатъци на отворения код

Подобно на предходните модели на Meta, Зукърбърг настоява и новият езиков модел на компанията да бъде с отворен код. Отвореният код позволява на други да използват езиковия модел на Meta безплатно за по-бързо и евтино създаване на AI системи, като например чатботове, но те имат и своите недостатъци смятат специалисти.

гръцки преводач Добрич

Те включват повишени рискове, свързани с използването на потенциално защитена с авторски права информация, и по-широк достъп до инструменти, които могат да се използват за създаваенто и разпространението на дезинформация или други злонамерени действия. Адвокатите на Meta са изразили някои от тези опасения при прегледа на плановете на компанията.

“Не можете лесно да предвидите какво ще направи системата или нейните слабости – това, което някои AI системи с отворен код предлагат, е ограничена степен на прозрачност, способност за многократна употреба и разширяемост”, казва Сара Уест, бивш съветник на Федералната търговска комисия, която сега е управляващ директор на AI Now Institute, който е изразил загриженост относно контрола на големите компании върху AI.
Източник