Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Humane AI pin новото голямо нещо в технологиите

Двама бивши служители на Apple (и Сам Алтман) обещават, че техният AI pin ще революционизира отношенията ни с интернет.

Години наред технологичните компании са на мисия да създадат преносимо устройство, което ще „убие“ или ще замени смартфона . Причините за това са многобройни, но като цяло идеята е да се въведе следващото „it“ устройство, което ще се окаже толкова повсеместно и незаменимо като телефона, като същевременно ще го надмине по отношение на удобство и възможности. Това често води до изобретения, които правят компютрите да правят много повече неща във вашето лице (буквално). Безбройните опити да се прикрепи устройство към главите на потребителите – като Google Glass или множеството от продукти тип „metaverse“ на Meta – бяха съпътствани от още по-дистопични проекти, като страховитата мечта на Илон Мъск за вмъкване на чип директно в мозъка ви.

AI pin виртуален асистент за всичко

Но бъдещето на технологиите може да се крие в устройство, което по същество е анти-Google Glass – продукт, който вместо да направи времето ви пред екрана по-натрапчиво и всеобхватно, всъщност го премахва напълно.

seo blog7

Прочетете още: Интересът към ИТ специалностите се увеличава

AI pin , който е дело на Humane, Inc., е технологичен стартъп, основан от двама бивши служители на Apple. Компанията, която получи солидна доза финансова помощ от видни компании като OpenAI и Microsoft, вдига шум за новото си устройство от месеци, обещавайки, че то ще революционизира отношенията ни с компютрите завинаги. Устройството най-накрая е планирано да излезе следващата седмица на 9 ноември.

Но какво е това? И дали описанието на продукта всъщност отговаря на засилената реторика около него?

AI pin обяснено накратко

AI pin е малък лазерен проектор, предназначен да бъде закрепен към предната част на ризата ви. Защо бихте искали такова нещо? Въпреки факта, че не е необходимо да бъде свързан към телефон или компютър, щифтът може да осъществява и получава повиквания, да се свързва с интернет и да отговаря на голямо разнообразие от въпроси, което го прави уникален виртуален асистент и средство за комуникация устройство всичко в едно. Вместо екран, щифтът проектира информация за обажданията и други данни върху дланта ви, донякъде напомнящ на холограма-излъчвателя на Стар Трек .

See also  Apple иска да вгради компютър в обикновена клавиатура

Щифтът на Humane се захранва от чип Qualcomm Snapdragon и работи със собствен голям езиков модел, който се захранва от GPT-4 , най-мощният генериращ алгоритъм на OpenAI. Освен това е оборудван с микрофон, камера и набор от сензори, което му позволява да взаимодейства със света, да събира данни и да отговаря на вашите запитвания, докато се занимавате с ежедневието си.

Устройството е дело на съоснователите на Humane, Imran Chaudhri и Bethany Bongiorno– двама бивши служители на Apple, които също са съпруг и съпруга. Чаудри е един от ключовите дизайнери на някои от ключовите характеристики на продуктите на Apple (като жеста „плъзнете за отключване“ на iPhone), докато Бонгьорно, бивш директор на софтуерното инженерство, е работила в мениджърска роля. Двойката се раздели с Apple през 2017 г., основавайки Humane година по-късно. Оттогава дуото се труди над AI pin, твърдейки, че ще бъде първият сред много нови продукти, предназначени да трансформират личната технология.

гръцки преводач Добрич

Прочетете още: Китай догонва САЩ в сферата на изкуствения интелект

В този момент вероятно си казвате: всичко това звучи наистина странно и интересно, но какъв точно е смисълът? Е, по време на TED Talk, изнесен през май, Чаудри обясни предполагаемата привлекателност на устройството по следния начин:

Той взаимодейства със света по начина, по който вие взаимодействате със света – чувайки това, което чувате, виждате това, което виждате – като същевременно е на първо място поверителността и безопасността и напълно изчезва на заден план в живота ви. Обичаме да казваме, че изживяването е „без екран“, „безпроблемно“ и „чувствително“ – което ви позволява да имате достъп до мощността на изчисленията, като същевременно оставате присъстващи в заобикалящата ви среда.

Ще бъда честен, идеята да имате устройство, което значително намалява ежедневния ви прием на екрана, е привлекателна. Подобно на толкова много американци , аз имам доста токсична връзка с телефона си и не рядко се хващам да си мисля: „Боже, наистина ми се иска да мога да изхвърля това нещо през прозореца и никога повече да не трябва да го гледам.“ Докладите показват, че това е била една от поддържаните цели на екипа на Humane: да се премахне или поне драстично да се намали времето на екрана на потребителя. Въпреки това, когато за първи път прочетох за AI pin, ми се стори, че Чаудри и Бонгьорно току-що са изобретили отново преживяването да имаш тъп телефон , макар и с интегрирането на устройство за наблюдение за събиране на данни, което никога не се изключва.

See also  Знаете ли по колко пъти на ден докосвате смартфона си?

Прочетете още: За 150 долара ти хакват профила в социалните мрежи

Но щифтът обещава да бъде много повече от начин за извършване и получаване на обаждания. Неговите създатели твърдят, че може да прави различни неща, включително да отговаря на въпроси, да прави персонализирани препоръки относно неща като диета, пазаруване и пътуване, да чете имейли до вас и като цяло да ви държи информирани чрез известия и сигнали. В крайна сметка компанията изглежда има планове да интегрира щифта в по-широка екосистема от IoT устройства и софтуер, правейки неговата оперативна съвместимост между цифровия и физическия свят още по-всеобхватна.

Именно тази предполагаема иновация е вдъхновила Humane да представи AI щифта като луксозно устройство – подобно по статус и ценови диапазон на iPhone. Очаква се да бъде някъде около 1000 долара, според The ​​Information .

Предполагаеми функции за поверителност

Ако новостта и обещанието за хардуер без екран са примамливи, очевидно има много неща, които могат да се объркат с този продукт. От една страна, идеята да се разхождате със записващо устройство, закачено за тялото ви цял ден, трябва, да се надяваме, да ви откачи. Всъщност, без подходящо смекчаване, AI pin звучи така, сякаш може да бъде пълен кошмар за поверителността. Въпреки това Humane твърди, че е интегрирал редица функции за поверителност в устройството, за да го направи по-малко зловещо. Една от тези функции е това, което компанията нарича „светлина за доверие“, която се включва, когато микрофонът, камерата или сензорите на устройството са включени. Компанията също така каза, че щифтът не е включен непрекъснато във фонов режим (като Alexa) и че се включва само когато го активирате физически.

See also  Важно: Как актуализациите в iOS и Android ще променят телефона ви

Въпреки това, Humane наистина ще трябва да подобри своята прозрачност, ако иска нещо да се доближава до нашето одобрение. Досега компанията не е казала много за това как данните, които се събират от устройството, ще бъдат обработени, къде ще се съхраняват, дали ще се продават или нещо друго, което потребителите определено посещават да искаш да знаеш. В същото време, ако се вярва на амбициите на Humane за масивна интеграция на IoT и широкомащабно събиране на данни, продуктът би се равнявал на мократа мечта на киберпрестъпниците – обслужване на едно гише за кражба на почти цялата ви най-чувствителна информация.

OpenAI връзката

Едно нещо, което коментаторите отбелязаха, е, че Humane има здравословна конкуренция – включително, потенциално, от собствените си инвеститори. Докато стартъпът се труди, за да пусне своя продукт, вълна от други, подобни продукти се изстрелват на пазара от конкуренти. Това включва устройства като новата висулка на Rewind AI , която при $59 е евтиния вариант, нищо0 че е значително по-слаба от AI pin. В същото време един от ключовите инвеститори на Humane, Сам Алтман, очевидно преговаря с дизайнера на iPhone, Джони Айв, за създаване на мистериозен нов проект, който е наречен „ново хардуерно устройство с изкуствен интелект“. Това прави нещата донякъде сложни, като се има предвид, че Алтман е най-големият акционер в Humane. С други думи, конкуренцията може дори да идва от най-големия му поддръжник.

Общата идея е проста: Humane има тежка битка пред себе си, ако иска да бъде кралят на автоматизираните преносими устройства в обозримо бъдеще.

Все още има много неща, които не знаем за AI pin

Има много неща, които все още не знаем за това какво е това устройство и как работи. Би било чудесно да видим техническа спецификация, обясняваща всички тънкости и неща, свързани с продукта. Отворен код на цялото нещо, разбира се, би бил още по-добър. Дали това е революционният инструмент, който Humane иска да мислите, че е, остава да видим. Предполагам, че ще знаем повече следващата седмица, когато компанията най-накрая стартира.
Източник