Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Полша иска да се превърне в икономически хъб за Украйна

Полша иска да се превърне в икономически хъб за Украйна

Снимка: EPA/БГНЕС

Полша ще получи подкрепа за икономиката си от споразумения в помощ на Украйна, заяви премиерът на страната при откриването на временни жилища, финансирани и построени от Варшава, в украински град, който беше до голяма степен разрушен по време на войната с Русия, предава Ройтерс.

Страната ще се възползва от възможни споразумения за реекспорт на украинско зърно, помощ за Украйна да възстанови инфраструктурата си и внос на енергия от съседната си страна.

Полша е един от най-големите финансови поддръжници на Украйна от нашествието на 24 февруари, но Матеуш Моравецки заяви, че помощта за Киев може също да е от полза за полската икономика.

„Днес подготвяме редица споразумения между конкретни министерства, които ще помогнат на Украйна и ще дадат импулс на икономиката на Полша“, заяви Моравецки на пресконференция в град Бородянка, близо до Киев.

„Това, например, са споразумения, свързани с износа на украинско зърно“, каза той и допълни, че Полша може да се превърне в икономически хъб за Украйна. Полските железници ще се възползват от транспортирането на украинско зърно към балтийските черноморски пристанища.

В момент, когато Русия контролира или на практика блокира украинските черноморски пристанища, доставките на зърно от Украйна са спрени след началото на нашествието, а Москва обвинява западните санкции за нарушения износ на зърно и изкуствени торове.

Моравецки заяви, че полското министерство на инфраструктурата ще участва в пътни и железопътни проекти в Украйна, а министерствата на вътрешните работи и на отбраната също работят по споразумения.

„Полски компании ще участват във възстановяването на Украйна, но първо трябва да освободим Украйна“, допълни Моравецки.

See also  Може би е разумно ЕЦБ да вдигне лихвите с 0,75 пункта

Киев и Варшава обсъждат вноса на електрическа енергия от Украйна, който ще подкрепи стабилността на полската енергийна система и ще позволи на Украйна да се възползва от синхронизирането на електропреносните мрежи с мрежата на ЕС.

В същото време енергийни компании вече доставят оборудване, включително кабели и преобразователи, за да помогнат за възстановяването на доставките на ток в области на Украйна, които са засегнати от войната.

След руското нашествие на Украйна и бомбардирането на местни рафинерии Полша помогна на Украйна, като осигури безплатно горива за двигателни превозни средства. Сега най-голямата рафинерия в страната, PKN Orlen, продава горива на Украйна, съобщи в понеделник министърът на климата Анна Москва.

Източник: