Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Лятното спокойствие обзема БФБ

Лятното спокойствие обзема БФБ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

seo blog7

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) приключиха сесията разнопосочно при оборот от малко над 1,8 млн. лева и слаба активност с търгувани 31 дружества.

Значителна част от оборота – почти 1,5 млн. лева, се формира след 2 сделки с 98 400 акции на „Чайкафарма“ без промяна в цената на акциите на фармацевтичната компания. От останалите търгувани дружества няма друго, с чиито акции да са се формирали над 100 хил. лева оборот.

След „Чайкафарма“ на второ място по оборот е „Агрия Груп Холдинг“ с малко над 61 хил. лева. Трето е „София комерс-Заложни къщи“ с почти 36 хил. лева.

Най-много сделки се сключиха с „Адванс Терафонд“ АДСИЦ – 17, „Телематик интерактив България“ – 16, „Агрия Груп Холдинг“, и БФБ АД – с по 12.

Основният индекс SOFIX отчете повишение от 0,14% до 610,1 пункта, като продължава да се движи в тесни граници, а по-широкият BGBX40 добави 0,27% до 143,29 пункта. 

Същевременно индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отчете спад от 0,34% до 182,54 пункта, а BGTR30 отписа минималните 0,04% до 736,98 пункта.

гръцки преводач Добрич

„Алтерко“ е дружеството, което изтегли SOFIX на зелена територия, след като акциите му поскъпнаха с 1,93%. Акциите на „Централна кооперативна банка“ добавиха 0,59%, а на „Доверие Обединен Холдинг“ – 0,27%.

Същевременно книжата на „Фонд за недвижими имоти България“ изтриха 1,71% от стойността си.

От 40-те най-ликвидни компании най-силно поскъпнаха акциите на „Проучване и добив на нефт и газ“ – с 11,11%, след като Върховният административен съд (ВАС) потвърди отмяната от Административен съд – Варна на отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич от фирмата „Русгеоком“. Това отваря вратите за проучване на газовите залежи в блок „Добрич“, включващ четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“.

See also  SOFIX с ръст от 0,52% до 634 пункта

На второ място по ръст от индекса BGBX40 са акциите на „Спиди“ (4,63%), следвани от „Неохим“ с 2%.

На другия полюс са акциите на „Агрия Груп Холдинг“, които поевтиняха с 5,02%.

От дружествата, листнати на пазар BEAM, „Инфинити Капитал“ записа 4,97% ръст на пазарната си оценка, следвано от „Смарт Органик“ с 3,55%. Последното дружество ще изплати по 0,08 лева дивидент на акция на акционерите си.

Същевременно акциите на „Дронамикс Кепитъл“ поевтиняха с 1,67%, а на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ – с 1,38%. Последното обяви днес финалистите на Founders Games, в които ще инвестира по 500 хил. евро с опция да станат по 1 млн. евро и в които ще придобие дялове – компании от Швеция, Дания, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Германия и Швейцария.

Източник: