Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Дъщерно на “Сирма Груп Холдинг” продава останалите акции от “Сирма Ей Ай” за 9,5 млн. евро

Предвижда се ЕБВР да купи най-голям дял от пакета, съобщават от холдинга

След като по-рано през годината продаде мажоритарен дял в компанията „Сирма Ей Ай“ АД, съветът на директорите на „Сирма Груп Холдинг“ АД е одобрил дъщерното дружество „Сирма Солюшънс“ АД да продаде миноритарния си пакет акции в „Сирма Ей Ай“ на трима потенциални купувачи за малко под 9,5 млн. евро.

seo blog7

Това става ясно от съобщение на „Сирма Груп Холдинг“, публикувано на сайта x3news.com. В него се посочва, че сделката трябва да бъде одобрена от общото събрание на акционерите на холдинговото дружество, заради което крайният срок за приключването ѝ е 31 март 2023 г.

Припомняме, че след продажбата на мажоритарния дял в „Сирма Ей Ай“ „Сирма Солюшънс“ запази пакет от 23,8% след увеличението на капитала на „Сирма Ей Ай“ от мажоритаря – регистрираната в Люксембург компания New Frontier Technology Invest SARL, част от базирания в Лондон инвестиционен фонд Integral Venture Partners.

Сделката за мажоритарния пакет акции на „Сирма Ей Ай“ беше приключена в края на август – началото на септември.

Как купувачите ще си разпределят пакета акции

Превижда се най-голям дял от пакета да купи Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) – 1 179 908 обикновени и 226 974 клас А акции за почти 7 млн. евро.

гръцки преводач Добрич

OTX-Partner Korlatolf Felelossegu Tarsasag – унгарска компания с централа в Будапеща, купува 338 946 обикновени и 65 201 клас А акции за 2 млн. евро.

Останалите 84 905 обикновени и 16 333 клас А акции се предвижда да бъдат изкупени от Атанас Костадинов Киряков, който е член на съвета на директорите на „Сирма Груп Холдинг“. Цената е 500 хил. евро.

See also  "Херти" придобива и останалия капитал на румънското си дружество

Предстои да бъде подписан договор за покупко-продажбата на акциите.

Дружеството „Сирма Ей Ай“ търгува под бранда „Онтотекст“. То разработва продукти и услуги, базирани на изкуствен интелект, семантични бази данни и анализ на неструктурирана информация. Клиенти на компанията са дружества в областите на финансовите услуги, здравеопазването, публичния сектор и индустриалното производство, сред които са S&P, Financial Times, Johnson Controls, PSA/Stellantis, BBC и Парламента на Великобритания.

Свързани компании:

Източник: