Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Лепенка следи нивото на хемоглобина

В САЩ създадоха електронен фотоакустичен пластир, който може да проследява биомолекули в дълбоки тъкани. включително хемоглобин. Според експертите от Калифорнийския университет в Сан Диего такава лепенка ще помогне за откриване на животозастрашаващи състояния, като злокачествени тумори.

Хемоглобинът е протеин, който доставя кислород до телесните тъкани. Колко добре кръвта преминава през тъканите зависи от количеството на този протеин. Ако преминаването е лошо, това може например да причини органна дисфункция. За диагностициране на животозастрашаващи състояния е необходимо да се следи нивото на хемоглобина.

seo blog7


Има няколко начина за контролиране на нивата на хемоглобина. Това са например ядрено-магнитен резонанс и рентгенова компютърна томография, но те изискват обемиста апаратура. Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего измислиха нов начин – използвайки гъвкава лепенка, която проследява хемоглобина чрез фотоакустичен метод.

На пластира има лазерни диоди и пиезоелектрични преобразуватели. Всичко това е базирано на силикон. Благодарение на работата на тези лазерни диоди и преобразуватели се получава триизмерно изображение на биомолекули.

Според авторите на разработката електронният пластир е по-безопасен от другите методи и освен това лесно се закрепва към кожата. Иновацията е разгледано изключително подробно в статия, публикувана в Nature Communications.

Поставете оценка:

гръцки преводач Добрич

3.7

Оценка 3.7 от 3 гласа.

Източник:

See also  Учени създадоха климатичен компютърен модел, който потвърждава човешката еволюция