Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Култура, развитие и принципи на работа в СофтУни

СофтУни е най-голямата българска ИТ образователна институция, която предлага иновативни обучения в някои от най-бурно развиващите се и перспективни сфери днес – програмиране (Software University), дигитален маркетинг (SoftUni Digital), дизайн (SoftUni Creative).

seo blog7

Днес HR експертите от СофтУни са ни на гости, за да ни разкажат за бурното развитие на технологичния свят, ръста в търсенето на дигитални специалисти и ще представят възможностите за развитие в екипа на СофтУни – политика, принципи на работа, култура, отворени позиции.

Запознайте се с тях:

Юлияна Тахова. Снимка: СофтУни

Юлияна Тахова е Директор на HR & VTA екипа в СофтУни. Тя се грижи за HR администрацията, отговаря за всички функции на компанията като център за професионално обучение, ръководи други важни процеси като подбор на персонал, социални активности и активно подпомага employer branding стратегията на компанията.

Николета Владимирова е Експерт подбор на персонала в СофтУни. Основните функции на ролята й са свързани с координация и изпъплнение на рекрутмънт процеса, организация на вътрешни социални събития и изпълнение на employer branding стратегията на компанията.

гръцки преводач Добрич

Икономическата обстановка се нажежава, светът обаче не спира да се дигитализира и да напредва технологично. Какво отражение има това върху разкриването на нови работни позиции?

Юлияна: Вече трета година бизнесите в глобален мащаб са изправени пред предизвикателството да съществуват и да се развиват в изключително динамична и предизвикателна обстановка. Ежедневно сме подложени на стрес от това, че трябва да взимаме решения, да предприемаме действия, породени от форсмажорни обстоятелства, прецедент в историята през последните няколко десетилетия. Естетсвен резултат от това е засилването на темповете, с които се развиват технологиите, които са инструмент за решаване на множество бизнес, управлениски, логистични, адмиснитративни и други проблеми. В тази връзка наблюдаваме устойчиво нарастване в търсенето на хора с дигитални професии, въпреки влошената икономическа обстановка. Вече програмистите, ИТ специалистите, дигиталните експерти и дизайнерите не представляват професии на бъдещето, а на настоящето.

See also  С новите цени на газа: Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец

Има ли достатъчно подготвени кадри за сферата?

Николета: Определено готовите кадри стават все повече и повече с всеки изминал ден, но със сигурност напълно осъвършенствалите се не наброяват нужния за индустрията брой. Тук идва и нашата задача, тази на СофтУни като образователна институция, да отговорим максимално бързо и ефикасно на нуждите на индустрията, като постоянно разширяваме нашите курсове и обогатяваме знанията на курсистите си, за да ги превърнем в конкурентоспособни и подготвени за реалната работна среда кадри. В компанията непрекъснато увеличаваме екипа си от професионалисти, за да можем да работим усилено по създаването на обучения, които са изцяло съобразени с нуждите работодателите и служителите, както и с динамичните тенденции на пазара.

СофтУни като работодател. Каква е работната среда, какви са принципите, политиката Ви?

Юлияна: В СофтУни средата е изключително динамична, атмосферата е приятелска и всеки ден наблюдаваме силен екипен дух във всеки отдел. Тук стимулираме свобода на действие, креативност и новаторство, като по този начин мотивираме колегите и се стараем да изграждаме у тях силни лидерски умения. Не се водим от строги корпоративни политики, а градим екипна култура, която се стараем да предаваме по възможно най-добрия и достъпен начин на новите попълнения в компанията.

Какви са работните условия и възможностите за развитие в екипа на СофтУни?

Николета: Стараем се постоянно да подобряваме условията за нашите служители. Най-голям бенефит, с който се открояваме, е това, че нашите обучения са напълно безплатни за служителите, с което насърчаваме развитието и обогатяването на качествата и уменията им. Много членове на екипа взимат активно участие в разнообразни конференции и семинари за повишаване на квалификациите. Освен това, колегите ни имат възможността да се възползват и от други обогатяващи материали и курсове, които нашите ръководители споделят с нас, като силно заложено е менторството като част от културата на компанията.

See also  У нас няма рационални хора, които да управляват страната

Работим предимно с гъвкаво работно време, с което даваме възможност на всеки член на екипа да следва своите темпове и да управлява самостоятелно и възможно най-ефективно своето време.

Възможностите за развитие са разнообразни – както вертикално, така и хоризонтално. Имаме не един пример за колеги, които сменят областта си на работа, като се прехвърлят в друг екип в рамките на СофтУни.

На ниво офис среда разполагаме с game bar, свежи плодове всеки ден, постоянно формулираме взаимодействие помежду си с различни активности, било то онлайн или офлайн.

Колегите ни могат да се възползват от различни партньорски отстъпки, карта за спортни дейности и допълнително здравно осигуряване.

От стартъп до глобална организация. Как екипът на СофтУни се развива, какви са новите работни позиции, които разкривате?

Юлияна: Ценното, което СофтУни притежава, е именно характера на стартъп, въпреки че структурата ни вече повече се доближава до корпорация. Извървяхме дълъг път – от 3-ма човека, които поставят основите преди 8 години, до екип, който днес наброява над 100 човека. Ръководството на компанията също е от ключово значение за нейното развитие, а ние имаме късмета да работим с изключителни професионалисти в лицето на нашите управители. Растежът на компанията обаче нямаше да е факт и без курсистите и партньорите ни. Щастливи сме и можем да се похвалим с наистина дългогодишни партньорства не само в лицето на големи компании, а и на нашите мотивирани курсисти.

За да продължим да предоставяме качествено услугите и да подобряваме обслужването си, екипите ни се разширяват с много бързи темпове и сме винаги щастливи да приветстваме новите си попълнения.

See also  България се нареди на опашката по сигурност в дигитална среда в ЕС

В перспектива очакваме да продължим да обогатяваме организацията с много нови разнообразни позиции, а към момента сме в търсене на колеги за нашия Support екип, разполагаме с отворена лидерска позиция в Дизайн звеното, както и преподавател за SoftUni Kids програмите. За повече информация относно отворените позиции можете да се свържете с нас на [email protected] и на +359 895508120.

Източник: