Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Китай отчете първи смъртни случаи от COVID от над година

Китай отчете първи смъртни случаи от COVID от над година

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Континентален Китай съобщи за първите смъртни случаи от COVID-19 от повече от година на уебсайта на Националната здравна комисия, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Двама души са починали в североизточния регион Цзилин.

Новината – Китай съобщи само за два смъртни случая от коронавирус за цялата 2021 г., последният на 25 януари – идва в момент, когато страната се бори с най-разпрострялото се огнище до момента, като поддържа подход на нулева толерантност, използвайки “динамично изчистване” – кратки затваряния и бързо тестване, когато се открият случаи.

Цзилин, граничещ със Северна Корея и Русия, е в сърцето на сегашната вълна, като броят на случаите съставлява над две трети от общия брой инфекции.

Последните смъртни случаи увеличиха общия брой на жертвите в Китай от началото на пандемията до 4638. Страната съобщи за 2228 нови потвърдени случая на коронавирус на 18 март,  а ден по-рано бяха регистрирани 2416.

От новите случаи 2157 са предадени по местен път в сравнение с 2388 ден по-рано, като 78 процента от тях са се появили в Цзилин и други са открити в югоизточната провинция Фудзян, в южната част на провинция Гуандун и на други места.

гръцки преводач Добрич

Броят на новите безсимптомни случаи, които Китай не класифицира като потвърдени случаи, е 1823 в сравнение с 1904 случая предишния ден. Към 18 март в континентален Китай са потвърдени общо 128 462 случая.

Първите случаи на жертви от повече от година насам бързо привлякоха вниманието в социалните мрежи.

“Два нови смъртни случая от COVID в Цзилин” беше водеща тема на  китайската платформа Weibo, подобна на Twitter, като мнозина изразиха желание за повече информация за двете жертви.

See also  Русия очаква по-слаб икономически удар от санкциите

Източник: