Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Китай отчете първи смъртни случаи от COVID от над година

Китай отчете първи смъртни случаи от COVID от над година

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Континентален Китай съобщи за първите смъртни случаи от COVID-19 от повече от година на уебсайта на Националната здравна комисия, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Двама души са починали в североизточния регион Цзилин.

Новината – Китай съобщи само за два смъртни случая от коронавирус за цялата 2021 г., последният на 25 януари – идва в момент, когато страната се бори с най-разпрострялото се огнище до момента, като поддържа подход на нулева толерантност, използвайки “динамично изчистване” – кратки затваряния и бързо тестване, когато се открият случаи.

Цзилин, граничещ със Северна Корея и Русия, е в сърцето на сегашната вълна, като броят на случаите съставлява над две трети от общия брой инфекции.

Последните смъртни случаи увеличиха общия брой на жертвите в Китай от началото на пандемията до 4638. Страната съобщи за 2228 нови потвърдени случая на коронавирус на 18 март,  а ден по-рано бяха регистрирани 2416.

От новите случаи 2157 са предадени по местен път в сравнение с 2388 ден по-рано, като 78 процента от тях са се появили в Цзилин и други са открити в югоизточната провинция Фудзян, в южната част на провинция Гуандун и на други места.

гръцки преводач Добрич

Броят на новите безсимптомни случаи, които Китай не класифицира като потвърдени случаи, е 1823 в сравнение с 1904 случая предишния ден. Към 18 март в континентален Китай са потвърдени общо 128 462 случая.

Първите случаи на жертви от повече от година насам бързо привлякоха вниманието в социалните мрежи.

“Два нови смъртни случая от COVID в Цзилин” беше водеща тема на  китайската платформа Weibo, подобна на Twitter, като мнозина изразиха желание за повече информация за двете жертви.

See also  Путин нареди увеличаване на газовите доставки за Европа от следващия месец

Източник: