Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Руските корпоративни печалби растат с една четвърт през второто тримесечие

Печалбите на компаниите са стигнали обем от 9,5 трлн. рубли, като на годишна база увеличението изпреварва ръста на потребителските цени за периода

seo blog7
Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Корпоративната печалба в Русия се е увеличила с 25% през второто тримесечие независимо от санкциите срещу страната, наложени заради инвазията в Украйна, които тласнаха страната към рецесия.

Печалбите на компаниите са стигнали обем от 9,5 трлн. рубли (144 млрд. долара при средностатичстически курс за периода), като на годишна база увеличението изпреварва ръста на потребителските цени за периода от 17%, показват изчисления на „Сбербанк“ на базата на данни от руската Федерална статистическа служба, цитирани от Bloomberg.

„Резултатите от второто тримесечие бяха много добри, демонстрирайки устойчивостта на руската икономика“, посочват анализатори от държавната банка. „Солидният ръст на печалбата дава надежда за възстановяване на корпоративните инвестиции“, допълват те.

гръцки преводач Добрич

Производственият сектор, който бе ударен особено силно, когато санкциите прекъснаха доставките на ключови компоненти, все пак успява да отчете 44% ръст на печалбата, докато при транспорта и съхранението увеличението е от 168%.

Печалбите при недвижимите имоти и строителството също се повишават, както и тези при хотелиерството и кетъринга. Представянето на компаниите по сектори за второто тримесечие, в проценти. Графика: Bloomberg Представянето на компаниите по сектори за второто тримесечие, в проценти. Графика: Bloomberg

Търговията на дребно и едро обаче бе засегната със спад при продажбите, което се отрази и на печалбата, спаднала с 13%, става ясно от доклада. Печалбата в минното дело е надолу с 51%, тъй като санкциите удариха ключови производители. В технологичния сектор, откъдето западните технологични компании се оттеглиха масово, печалбата е надолу с 48%.

Източник:

See also  Вашингтонският консенсус е напът да победи Пекинския