Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Румъния одобри таван на цените на тока и газа за 1 година

Румъния одобри таван на цените на тока и газа за 1 година

Снимка: БГНЕС

seo blog7

Румънското правителство одобри извънредно постановление за поставяне на таван на цените на електроенергията и газа за срок от една година както за битовите потребители, така и за индустриалните, съобщи във Фейсбук ресорният министър Вирджил Попеску, цитиран от Аджерпрес.

“Румънците ще имат подкрепа от правителството за плащането на фактурите за енергия за още цяла една година! От новите мерки, които влизат в сила от 1 април, за електроенергията ще се възползват 8 милиона домакинства, а за природния газ – всички свързани с мрежата домакинства, независимо от потреблението”, посочи министърът на енергетиката.

Цената на електроенергията ще бъде до 0,68 леи за киловатчас (еврото се разменя за 4,95 леи) с включено ДДС за битовите потребители, чието средно месечно потребление през 2021 г. е било до 100 киловатчаса. Битовите потребители, чието средно месечно потребление през 2021 г. е било между 100 и 300 киловатчаса, ще плащат до 0,8 леи на киловатчас.

Цената на газа ще бъде до 0,31 леи на киловатчас с включено ДДС.

гръцки преводач Добрич

За небитовите потребители цената на електроенергията ще бъде до 1 лея на киловатчас с ДДС, а на газа – до 0,37 леи на киловатчас с ДДС за годишно потребление на газ през 2021 г. до 50 000 киловатчаса, както и за производителите на топлоенергия, предназначена на други клиенти. (БТА)

Източник:

See also  Алибегов: Заведенията у нас в момента са като в локдаун