Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Испания с нов план за 9 млрд. евро за смекчаване на щетите от войната в Украйна

Испания с нов план за 9 млрд. евро за смекчаване на щетите от войната в Украйна

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Правителството на Испания обяви нов план за преки помощи в размер на девет милиарда евро за смекчаване последиците от украинския конфликт върху испанското общество, съобщава Ройтерс. Мерките бяха одобрени в момент на увеличаване на нивото на инфлацията. 

Още по темата

Премиерът Педро Санчес представи плана на пресконференция в Мадрид. Новите 9 млрд. евро се добавят към вече приложени мерки през март в размер на 6 млрд. евро. До края на годината преките помощи ще възлязат на общо 15 милиарда евро, което е над един процентен пункт от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. 

Правителството освен това удължи до 31 декември, тоест с 6 месеца, първоначално планираните за 3 месеца облекчения заради последиците от конфликта в Украйна. Сред тях е и намаляването с 20 евроцента от цената на литър гориво.

Правителството също така реши да има и директна помощ от 200 евро за независимите работници и безработните, както и ново намаляване на ДДС за електроенергията, което е второто за по-малко от година, от 10 на 5 процента.

гръцки преводач Добрич

Правителството прие и увеличаване с 15 на сто на пенсиите, в това число и тези за инвалидност.

През май страната одобри правила за таван върху цените на природния газ, в опит да се овладеят бързо растящите енергийни разходи заради войната в Украйна. Първоначално испанският премиер Педро Санчес се опита да получи подкрепа от лидерите в Европа за реформиране на цялостния европейски енергиен пазар на едро, като заяви, че рамката му е създадена в момент, когато възобновяемата енергия не е била фактор. В крайна сметка дипломатическите усилия се провалиха. Санчес се насочи към временно споразумение, което да даде на Испания и Португалия изключение с аргумента, че Иберийският полуостров има ограничени връзки с останалата европейска енергийна мрежа и следователно може да бъде счетен за „енергиен остров“.

See also  Зелена вълна залива Wall Street въпреки данните за щатската инфлация*

Испанското правителство смята таваните за най-лесния начин за овладяване на инфлацията, която достигна 8,7% през май. В същото време темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания се забави в началото на годината до 0,2% на тримесечна база. За сравнение – в края на миналата година повишението е било в размер на 2,2%.

Източник: