Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Искрен Митев пред ФАКТИ: От „Продължаваме промяната“ се опитваме да премахнем „бойкоборисовщината“

Какви цели си поставят от „Продължаваме промяната“ в предизборната кампания, която вече върви? На какво ще заложат. За грешките, за поуките от управлението… Както и какви са различията с „Демократична България“… Пред ФАКТИ говори Искрен Митев, бивш депутат от „Продължаваме промяната“.

– Г-н Митев, „Продължаваме промяната“ не прие поканата на „Демократична България“ за съвместно явяване на избори. Социологията обаче показва до 3% консолидация, ако бяхте заедно. Защо решихте да сте разделени?
– Политиците ги обединяват общи принципи, общи цели и общ морал. В този смисъл нещата, които ни събират с „Демократична България“, са много повече от тези, които ни разделят. Така че няма как да ни раздели едно или друго решение, за явяването на едни или други избори. Факт е обаче, че ние имаме различни послания, насочени към различни части на обществото. Както е известно, ние залагаме на силен социален пакет, защото смятаме, че най-уязвимите в обществото се нуждаят от подкрепа и то особено в момента.

seo blog7

– Седем месеца се учихте на управление, но научихте ли се на отговорност? Как гледате сега на процесите в коалицията. Къде виждате ваши грешки, къде виждате удари под кръста…
– Ние управлявахме седем месеца, защото знаехме какво означава думата отговорност. Коалицията бе събрана около принципи и общи цели. Грешките, които сме допускали, не са грешки по отношение на хората, а те са грешки по отношение на политическата действителност в България. Политическото пространство в България през последното десетилетие е формирано под влиянието на ГЕРБ – и то основно в лицето на Бойко Борисов, с активното съдействие на ДПС. Днес ние, от „Продължаваме промяната“, се опитваме да премахнем „бойкоборисовщината“. Говоря за онзи процес на „опростачаване“ на политиката, който цели почтените хора да се откажат от нея, да не искат да участват в нея, че дори да не желаят да гласуват.
Виждаме грешки в нашето управление. Можехме да сме по-категорични – като първа политическа сила, да налагаме темпо за приемане на закони и преследване на приоритети. Опитвахме да балансираме между партньорите, което беше и наше силно качество, но това отнемаше от вътрешната ни енергия.

– С ДБ и БСП някак успявахте. Но ИНТ се оказа „твърд камък“. Вие ли го ритнахте и се спънахте, или те стърчаха прекалено много, че ви накараха и да паднете, защото не си гледахте в краката…
– Отношенията ни с ДБ и БСП бяха добри, защото имахме добра комуникация. ИТН според мен разочароваха самите себе си и избирателите си. Колкото до ИТН, то за нас стана очевидно, че те не искат да работят по заявените предварително приоритети – борба с корупцията, демонтиране на модела „ГЕРБ-ДПС“. Напротив, очевидно стана за всички, че целта беше милиарди за пътища да бъдат раздадени на осем фирми, свързани с лобитата на предишните управляващи, а КПКОНПИ да не бъде реформирана.

See also  8 млрд. лв. са изплатени за компенсации на електрическа енергия без реален резултат

– Боричкането между опозиция и управляващи направи така, че не остана време за закони…
– Това беше един от капаните, които бяха заложени. Затова коментирах по-рано, че трябваше да сме по-категорични. Колкото до ситуацията в парламента, не беше боричкане, имаше яростно и категорично противопоставяне. Опозицията бранеше правото да продължава да ограбва България, ние правихме всичко възможно това да спре. Не сме спирали да работим по законодателството. Вероятно помните последните дни на НС – новото мнозинство „чупеше“ кворума, за да не можем да приемем важни законодателни промени.

– Планът за възстановяване реално остана на трупчета, а чакаме пари. Това не е ли по-важно от 2 месеца битка кой ще е шеф на БНБ?
– Всеки ден се борехме България да получи финансиране. Успяхме да предложим такъв План за възстановяване и развитие, който Урсула фон дер Лайен определи като изключителен. Това беше резултат на много работа, на много усилия. В крайна сметка с този план запазихме максимално дълго работата на въглищните централи, защото в противен случай щяхме да сме в много по-мащабна криза. Сега разчитаме на свой ресурс в енергетиката, успяваме да реализираме печалби, запазихме работните места на хората. Също така нямаме проект за парогазова централа. Само си представете следното, че според Плана на ГЕРБ в момента щяхме да сме поели ангажимент да построим парогазова централа… При газ на тези цени?!
Изпълнихме всички ангажименти, за да може България да получи първото плащане – всички! Т.е. Планът за възстановяване не е на трупчета. Второто плащане зависи от редица реформи и законодателни изменения, които са със срок до края на настоящата година. Затова имаме нужда от стабилно управление, от работещ парламент.
Колкото до битката за БНБ, тя беше важна битка. От гуверньора на централната банка зависи много. Говорим за надзор над българските банки… Аз лично не съм забравил фалита на КТБ и стреса върху банковата и финансова система у нас.

See also  Николай Милков: Българският посланик в Москва също не получава покани в Русия

– Опозиция и бивши управляващи давате напълно разнородна информация за газа. Ще имаме ли газ през зимата?
– Очевидно е, че газ има. Основният въпрос е в цената. Опозицията и част от бизнеса говорят за „пределно поносима цена на газа“, но тя се определя от борсата, а не от държавата. Когато едностранно „Газпром“ спря газа за България, а както виждаме и за огромна част от Европа, опозицията се възползва от това и опита да извлече политически дивидент – с лъжи, с дезинформация. Виждаме редица представители на ГЕРБ, които говорят за това на каква цена сме купували газ в миналото, когато котировките на TTF в Нидерландия са били значително по-ниски от настоящите. Те сравняват старите цени с тези, които са в момента. Да, несравними са. Но това се случва, когато цяла Европа е зависима от руски газ. В нашия случай, визирам България, зависимостта беше около 90%. Ние я прекъснахме.

– Кога и защо разлюбихте президента?
– В политическия свят хората не се обичат, в най-добрия случай се уважават, а в най-лошия се презират. Усетихме разлика в отношението при смяната на Николай Павлов като председател на „Булгаргаз“. Под негово ръководство България се отказа от пълните количества азерски газ, което ощети държавата. Не ни интересува дали определен човек, политик, партия ни харесва, интересуват ни правилните политически решения.

гръцки преводач Добрич

– Служебният кабинет пречи ли ви… Обявиха, че подготвят закон за приемане на еврото…
– По-важният въпрос е служебният кабинет ще помогне ли на България да направи нормални и честни избори. Това е основната му задача.

– Служебният финансов министър не е много оптимист за бюджета. А вие сте на друго мнение. Къде е истината?
– Ние сме оставили финансите на държавата в отлично състояние. Нисък дълг, излишък в бюджета, потвърден от министерството на финансите. Имахме добра събираемост в държавната хазна. От там нататък можем само да се надяваме, че държавните финанси няма да бъдат компрометирани. Честно казано, много се учудих от изказването на служебния министър.

See also  Депутатите решиха: Линията на бедност определяща за социалните помощи

– След като бяхте управляващи, дадохте ли си сметка защо българските граждани мразят политиците?
– Да, категорично си дадохме сметка, защото 30 години българската политическа класа обещава, а българският народ очаква някой да започне да изпълнява обещанията си. Лаская се от мисълта, че ние започнахме – с повишени пенсии, с безплатни детски градини, с демонтиране на корупционните схеми на статуквото, каквато беше тази на Капитан Андреево, каквито са опорочените договори в строителството, от които милиарди от нашите пари изтичат в джобовете и сметките на няколко души.

– Имате „афинитет“ към вратовръзките… Защо се опитахте да вземете тази на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов в парламента?
– Жеста ми към Костадин Костадинов вие тълкувате като опит да му взема вратовръзката, а аз се опитах да изразя отношението си към лидер на политическа сила, който се опитва да завърти интересите на България около неговите собствени. Бях потресен от наглостта на този човек, който демонстрира тотално подценяване на интелекта на българите и на хората, които го подкрепят.
(б.р. – Наказание “порицание” получиха народните представители Искрен Митев от “Продължаваме промяната” и Костадин Костадинов от “Възраждане” заради скандала, който направиха на 1 юни 2022-а. След размяна на реплики между Искрен Митев и Костадин Костадинов се стигна до напрежение в пленарната зала по време на дебатите по промените в Закона за досиетата пред очите на децата, които бяха гости в парламента. Тогава Митев хвана края на вратовръзката на Костадинов, а по-късно се извини за казаното от трибуната, уточнявайки, че всичко било истина.)

Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 3 гласа.

Източник: