Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Германия призовава за специален трибунал срещу Русия заради войната в Украйна

Руската война в Украйна

Германската външна министърка Аналена Бербок призова днес за създаване на специален международен трибунал за наказателно преследване на руските лидери заради нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Бербок е необходим “трибунал, който да може да разследва руското ръководство и да го съди”. “Ние разговаряхме за това да работим с Украйна и нашите партньори по идеята за създаване на специален трибунал за престъпления на агресия срещу Украйна”, каза тя в реч в Академията по международно право в Хага, където е централата на Международния наказателен съд (МНС).

seo blog7

По нейните думи подобен орган може да придобие своята юрисдикция от украинското наказателно право и да бъде допълнен с международни елементи – “на място извън Украйна, с финансова подкрепа от партньори и с международни прокурори и съдии, за да бъде гарантирана безпристрастност и легитимност”.

Според нея украинското правителство разбираемо се тревожи, че Русия не може да бъде наказателно преследвана пред МНС за своята агресия, тъй като съдът може да се занимава само с дела, по които и двете страни са негови членове, или когато случаят е отнесен до него от Съвета за сигурност на ООН.

Русия не е член на МНС. А като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, имащи право на вето, тя вероятно би блокирала евентуално отнасяне на въпроса до МНС от този орган на ООН.

Украйна, Европейският съюз и Нидерландия открито подкрепят идеята за специален трибунал. Русия, която определя действията си в Украйна като “специална военна операция”, отрича обвиненията за извършени военни престъпления.

See also  Какво се крие зад поведението на Руската федерация?

Източник

гръцки преводач Добрич