Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Прибалтийските републики реагират остро на опит на Путин да се сравни с Петър І

Прибалтийските републики реагират остро на опит на Путин да се сравни с Петър І

Графит в центъра на София, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

seo blog7

Прибалтийските републики реагираха остро на коментари на руския президент Владимир Путин по повод 350-та годишнина от основаването на Санкт Петербург, пише Bloomberg. Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по преме на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър І е основал своята столица.

“Той не е взел нищо, а си го е върнал… Изглежда това трябва да правим и ние – да върнем и да подсилим”, коментира Владимир Путин, а анализатори бързо направиха аналог с водената днес от Русия война в Украйна.

Още по темата

Естонският премиер Кая Калас реагира веднага с думите, че този коментар е доказателство за имперските амбиции на Владимир Путин. По-рано тя призоваваше своите колеги начело на европейските държави да спрат да се обаждат на руския президент и да му покажат, че наистина се намира в изолация.

Преди ден и полският президент Анджей Дуда коменитра пред Bild, че лидерите на Франция и Германия трябва да спрат да разговарят с Владимир Путин, посочвайки че никой не е искал да общува с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, нито е правил опити да защити имиджа му.

гръцки преводач Добрич

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пък допълни във Twitter, че Москва си иска “Руската империя обратно”. “Толкова за спестяването и избягването на унижения. Ето защо трябва да помогнем на Украйна”, допълни той, визирайки коментари на френския президент Еманюел Макрон.

Френският държавен глава, заедно с други световни лидери, от седмици намекват, че на Украйна ще се наложи да направи отстъпки, за да бъде запазен имиджът на руския лидер. Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия или идването на власт на нов лидер, чиито виждания са още по-неприемливи за Европа.

See also  Затегнатият трудов пазар в САЩ оправдава по-строгата парична политика

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира остро тези изявления. “За да бъдете лидер, първо трябва да се държите като такъв”, каза той в интервю за Financial Times по-рано през седмицата. 

Междувременно Зеленски и Макрон могат да имат възможност лично да изяснят казуса –  Le Figaro съобщи, че има вероятност френският президент да посети Киев през следващата седмица. Според френското издание основната цел на тази визита ще бъде предаването на нов пакт с военна помощ за Украйна, който вероятно ще съдържа и самоходни гаубици Caesar.

Източник: