Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Търговията на Wall Street започва вяло в очакване на лихвено повишение от Фед*

Търговията на Wall Street започва вяло в очакване на лихвено повишение от Фед*

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Търговията на Wall Street започва вяло, докато инвеститорите са в очакване на решението на Федералния резерв на САЩ за пътя на паричната политика, което предстои да бъде публикувано по-късно в сряда, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нараства незначително с 0,06%, или 20,78 пункта, до 33 149,57 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,35%, или 14,52 пункта, до 4160,96 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite също е на червена територия със спад от 1,16%, или 145,12 пункта, до 12 418,63 пункта.

Финансовите пазари се приготвят за агресивно затягане на политиката, като очакванията са за лихвено повишение в размер на 50 базисни пункта (б.п.) и за детайли относно плановете на Фед за свиване на рекордния му баланс на стойност около 9 трлн. долара.

гръцки преводач Добрич

Освен това има прогнози за второ увеличение на лихвата от 50 б.п. на следващото заседание на банката през юни. Данните от проучване на медията показват, че повечето респонденти очакват щатската икономика да навлезе в рецесия в края на затягащия цикъл.

Още по темата

“Високата инфлация ограничава Фед, което намалява шансовете от разхлабена политика, ако растежът (или пазарите) се понижат. Отдавна предупреждавахме, че инфлацията ще завърже ръцете на Фед – когато растежът отслабне, те няма да са склонни или няма да могат да спомогнат с разхлабването на политиката”, написа в своя бележка количественият стратег в Citi Александър Сондърс.

Доходността по 10-годишните щатски облигации отново мина границата от 3% и се понижава незначително до 2,99%, като доближава най-високото си равнище от 2018 г.

See also  Лондон обяви законопроект за погазване на сделката за Brexit в провокация към ЕС

Световният бенчмарк Брент нараства с 3,38%, или 3,55 долара, до 108,52 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 3,57%, или 3,66 долара, до 106,07 долара за барел.

Цената на златото намалява с 7,8 долара до 1862,8 долара за тройунция.

Сезонът на отчетите продължава на Wall Street, макар да е засенчен от Фед, инфлацията и войната в Украйна. Lyft изтрива 34,25% от капитализацията си след разочароващи насоки за настоящото тримесечие. Акциите на конкурента му Uber поевтиняват с 11,06 на сто. Ценните книжа на производителя на чипове Advanced Micro Devices повишават стойността си с 2,38%, след публикуването на силен финансов отчет. Цената на акциите на Airbnb нараства с 3,21% поради очаквания за възстановяване на пътуванията.

Книжата на щатските борси бележат ръстове за два поредни дни през май, докато пазарите се опитват да се възстановят от спадовете и разпродажбите през април, заради които технологичният показател Nasdaq отбеляза най-лошия си месец от 2008 г.

Данните в сряда показаха, че новооткритите работни места от частния сектор в САЩ са разочаровали с ръста си, като са били значително под прогнозите.

*Към 17:23 ч.  българско време

Източник: