Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите

sankcii-mvr-alkohol

МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите. Какви ще са санкциите и ще се отнемат ли по-лесно книжките на нарушителите? Темата коментираха бившият началник на “Пътна полиция” Тенчо Тенев, Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики и Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилите в ефира на Нова тв.

“Първото нещо, което се цели, е въвеждането на системност – т.е при извършване на системно нарушение глобите да стават повече. Второто нещо е да се въведе ясен праг на глобата за дадено нарушение, а при системност- тя да се вдига”, обясни Русинова.

В новия проектозакон е заложено още и понятието за “средна скорост” и по-високи санкции с цел превенция, посочи още Русинова.

Според Тенчо Тенев отнемането на повече контролни точки и по-солените глоби ще имат ефект. Той даде пример с това, че ако шофьор кара в аварийната лента ще му бъдат отнети 10 точки. При 4 подобни нарушения – книжката му ще бъде отнета.

КАТ взима 8 точки за една бира

“Отнемане на точките е много добро предложение”, смята й Красимир Георгиев.

“Така, всъщност, законът позволява веднъж в рамките на една календарна година да преминете едно допълнително теоретично обучение, след което ви връщат 13 точки” допълни той. Проектозаконът предстои да мине обществено обсъждане.

Източник

See also  Експерт: Вероятността да се наложи актуализация на бюджета е 60%