Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Газът за индустрията поевтинява

Природният газ за индустрията поевтинява. Това става ясно от съобщение на „Булгаргаз“. Дружеството е внесло заявление за промяна на цената му в КЕВР.

Газовият оператор и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха подложени на сериозни критики от страна на бизнеса, защото ползите от договорените по-евтини количества газ от “Газпром” се ползваха само от бита, пише Investor.bg.

В своето заявление до енергийния регулатор от “Булгаргаз” посочват, че през ноември и цената за клиентите, сключили договор за доставка по свободно договорени цени ще бъде 93,19 лева за мегаватчас. Това е намаление от 1,4% спрямо цената от 1 октомври. По същата цена “Булгаргаз” продава суровината и за крайните снабдители и топлофикационните дружества.

От компанията посочват, че по този начин цената на газа за българската индустрия е близо два пъти по-ниска спрямо тази на европейските борси – доставките през ноември достигат 91 евро на мегаватчас.

Още по темата

3 ное 2021 06:50

11

1 ное 2021 18:10

63

На базата изчисленията, преди да бъде постигната договорката с “Газпром Експорт”, цената на газа беше малко над 119 лева за мегаватчас. При тази цена “Булгаргаз” предвиждаше да продава газ на стопанските потребители, но заради острото недоволство компанията промени решението си.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) изпратиха специална позиция до медиите, в която благодариха за намалената цена.

Двете организации поискаха оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов заради ценовото решение и заплашиха институцията със съд и Европейската комисия.

Сега обаче те посочват, че са получили пълно съдействие от енергийния регулатор, както и че “Булгаргаз” е пример “за държавно дружество, което се управлява компетентно, професионално и честно“.

See also  Радев: Неглижирането на ядрените и въглищни мощности е прибързано

Още икономически новини четете в Investor.bg

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *