Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Бутнаха опасна сграда във Враца, роми припадат

Бутнаха рушащата се бивша казарма във Враца и изгониха самонастанилите се роми, съобщиха от Бул Нюз.

Опасната сграда на ул. “Илинден” бе премахната от специализирана техника на фирма “Инекс”, а на мястото имаше над 20 полицаи и екип на пожарната.

Бутането на бившата казарма предизвика и голям медиен интерес. Преди да започне събарянето на опасната постройка движението в района бе блокирано и трафикът по трасето бе преустановен за около 10 минути.

Сред живущите в сградата цигани избухна недоволство, като първоначално семействата се бяха наредили на стълбите и отказваха да изнесат багажа си, което наложи част от тях да бъдат изведени принудително, за да може да стартира премахването на бившата казарма.


При извеждането им припадна 56-годишната Жана Цветкова, която сподели, че има диабет, високо кръвно и херния. Веднага бе подаден сигнал на спешния телефон 112, на мястото пристигна екип медици и на жената ѝ бе оказана първа помощ.

В сградата живеят 12 семейства цигани – общо 63-ма души, а децата под 18 г. са 31. Част от ромите нямат адресни регистрации на територията на община Враца и могат да се върнат по родните си места, но не желаят да напуснат.

Въпреки натрупаните задължения за битови сметки от Община Враца и ж.п. секция-Враца осигуряват безопасни жилища на част от тях.

Някои от ромите са с адресни регистрации в други населени места и от местната управа не носят отговорност за тяхното настаняване, а те не желаят да се върнат там, откъдето са дошли.

Враца / България

Източник:

See also  Важните новини във ФАКТИ на 08.07.2022 г.