Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Алибегов: Заведенията у нас в момента са като в локдаун

Заведенията у нас в момента са като в локдаун. Това заяви в студиото на bTV председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той допълни, че даже ситуацията е по-зле, отколкото при затваряне, защото работят на 25% от капацитета си и не получават държавни стимули.

„Не ясно, излизайки от този локдаун – кой ще оцелее. В провинцията ситуацията е много зле. Няма как с 25% приходи да се обслужват 100% разходи“, заяви Алибегов.

seo blog7

Той допълни, че не разбира защо COVID настъпва отново в Австрия, при положение, че нивото на ваксинация е високо.

Предприемачът Красимир Стойчев възрази: „Като имаш малко приходи – имаш и малко разходи. Да не забравяме факта, че около 2 млрд. е оборотът на ресторантите в България годишно, свалиха им ДДС на 11% – това са 220 млн. лв., от които държавата се отказа в полза на тези хора. Кризата не е само за тях, кризата е за всички“.

Той допълни, че от години не са вдигани заплатите в ресторантьорския бранш.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова подкрепи мнението на Стойчев. По думите ѝ намаляването на ДДС е било подарък за сектора, а при намалена печалба – те могат да се възползват от мярката „60/40“.

„Минималната работна заплата в нашия сектор стана 800 лв. с влизането на новата ставка за ДДС. За тази една година ДДС – шест месеца ние не сме работили“, коментира Алибегов.

гръцки преводач Добрич

Стойчев заяви, че ситуацията с работата в Северозападна България е най-критична.

„Във Видин има една фантастична безмитна зона, която плаче за инвестиции, просто трябва да се създаде специален режим“, каза още той.

See also  Въпреки зелените си амбиции, Германия гори въглища с рекорден темп

Източник: