Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Европа осъзнава по трудния начин, че ваксините не са достатъчни да спрат пандемията

Европа осъзнава по трудния начин, че ваксините не са достатъчни да спрат пандемията

Снимка: Micah Green/Bloomberg

В началото на 2021 г. разпространението на ваксините срещу COVID-19 започна да набира скорост, а много от лидерите в Западна Европа ги рекламираха като непосредствения път за излизане от пандемията.

Пресконференциите придобиха почти празничен тон, когато президенти, министър-председатели и канцлери обявяваха оптимистичните си планове за премахване на мерките за ограничяване на разпространението на коронавируса, приветствайки степента на усвояване на ваксините в страната си и говорейки колоритно за връщане към нормалността, пише CNN.

Докато поредната COVID зима обхваща Европа, много от тези страни сега обръщат курса.

Ирландия въведе вечерен час за заведенията по-рано тази седмица, тъй като отбелязва голям скок на случаите, въпреки че има един от най-добрите нива на ваксинация в Европа. В Португалия, където 87% от общото население е имунизирано, правителството обмисля нови мерки, тъй като инфекциите се увеличават.

Великобритания преживя продължителна и упорита вълна от инфекции, въпреки че нейният министър-председател Борис Джонсън често изразяваше гордостта си от преднината на страната в прилагането на ваксините. В Нидерландия влязоха в сила нови ограничения, които предизвикаха протести, преминали в насилие.

Всичко това се случва, въпреки че един основен факт остава верен – ваксините работят и работят добре.

Някои може да се чудят как и двете неща могат да бъдат верни. Както Западна Европа откри, дори относително високата степен на ваксинация не е достатъчна, за да спре разпространението на COVID-19. Предупредителните знаци от Германия и Австрия, където инфекциите се покачиха до небето през последните седмици, показват опасностите от самодоволството. Австрия ще влезе в пълен национален локдаун в понеделник, само дни след като наложи блокиране само за неваксинираните граждани.

See also  Действащият президент на Италия беше преизбран за втори мандат

“Ваксината продължава да осигурява много добра защита – имунитетът срещу тежки заболявания и смърт е много добре поддържан”, казва Чарлз Бингам, професор по имунология и съдиректор на Института по инфекции в Имперския колеж в Лондон, пред CNN. “Ние знаем, че делта вариантът е много по-заразен. В същото време има промени в обществото и поведението и в много страни някои от предпазните мерки не се спазват толкова стриктно”, казва той.

Казано по-просто, когато става въпрос за спиране на предаването на вируса, дори много добрата ваксинация не винаги е достатъчно добра.

Още по темата

“Ваксините помагат”, казва Ралф Райнтес, професор по епидемиология и наблюдение на общественото здраве в Хамбургския университет за приложни науки в Германия. “Те са един камък в процеса на спиране на вируса. Но той не е достатъчно силен сам”, посочва още той.

Какво се счита за “силно ваксинирана” страна?

Ирландия има едно от най-високите нива на ваксинация в Европа – 89,1% от хората на възраст над 12 години и три четвърти от цялото население са ваксинирани. Наскоро страната наложи вечерен час за барове, ресторанти и нощни клубове, тъй като се бори с ръст на случаите и хоспитализациите.

Това не трябва да е изненадващо, казват експертите, защото дори малък процент от неваксинирани хора могат да предизвикат увеличение в заболеваемостта. При населението на Ирландия от 5 милиона души около един милион все още не са защитени.

“Това, което имаме сега, е епидемия от неваксинирани хора – около 10% от нашето население над 12 години е неваксинирано и наблюдаваме епидемия сред тези хора, предвидимо”, обяснява Сам Макконки, ръководител на Международното здравеопазване и тропическа медицина отдел в Университета по медицина и здравни науки RCSI в Дъблин.

See also  Западът трябва да мисли как ще финансира възстановяването на Украйна

Макконки отбеляза, че повечето деца са неваксинирани, че възрастните и уязвими хора със съпътстващи заболявания все още могат да страдат от пробивни инфекции, а безсимптомните здрави хора се заразяват и предават вируса.
“Комбинацията от тези четири или пет неща означава, че нашите болници се пълнят все повече”, добавя той.

Лидерите в цяла Европа са все по-разочаровани от процентите на неваксинирани хора в техните общества. В драматична стъпка в петък Австрия обяви, че ще направи имунизацията задължителна за всички от февруари. Този ход предизвика протест, като близо 10 000 души се събраха във Виена в събота.

Източник: