Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Елхим Искра” излиза на загуба към края на юни заради силния ръст на разходите

"Елхим Искра" излиза на загуба към края на юни заради силния ръст на разходите

Снимка: Pixabay

seo blog7

Производителят на стартерни и тягови акумулаторни батерии от Пазарджик „Елхим Искра“ АД излиза на загуба към края на второто тримесечие заради ръста на разходите, подкладен от цените на тока и суровините. Това се вижда от отчета на индивидуална основа на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Дружеството отчита приходи за 23,4 млн. лева към края на юни в сравнение с 20,1 млн. лева към края на юни 2021 г., което е с 16,4% повече на годишна база.

Приходите от продажба на продукция са за 21,5 млн. лева за периода при 18,5 млн. лева година по-рано, като нарастват с 16,2% на годишна база.

Компанията посочва в междинния си доклад за дейността, че на база на постигнатото към края на полугодието и в контекста на продължаващата несигурност и сериозно занижените очаквания относно темпа на растеж на българската и европейската икономика се очаква приходите от продажби за второто полугодие на 2022 г. да са около 20 млн. лева. Това означава, че за цялата година приходите от продажби на компанията ще са около 40 млн. лева.

Дружеството посочва, че ако прогнозата се реализира, ще бъде изпълнен бизнес планът и приходите от продажби за втората половина на годината ще са с около 3% повече в сравнение с приходите за втората половина на миналата година.

гръцки преводач Добрич

Елхим-Искра АД

Същевременно разходите на „Елхим Искра“ нарастват до 24,1 млн. лева към края на юни в сравнение с 19,2 млн. лева година по-рано, или с 25,5% на годишна база.

Разходите за материали на дружеството, в които влизат електроенергията и суровините, нарастват към края на юни до 17,5 млн. лева при 13,3 млн. лева към края на юни 2021 г., или с 31,6% на годишна база.

See also  SOFIX падна до най-ниско ниво от края на март след новината за спирането на газа

По-умерени са ръстовете на разходите за външни услуги и персонал, както и на другите разходи.

Разходите за материали са с най-голям относителен дял в общите разходи на дружеството – 59,77%, следвани от разходите за персонал – 10,07%. Разходите за основни материали през отчетния период нарастват с 22,7% спрямо същия период на предходната година. Цената на оловните материали нараства с 23,3% спрямо първото шестмесечие на 2021 г., посочват от дружеството.

В сравнение с първото полугодие на 2021 г. разходите за ток на компанията се увеличават със 144,7%, което е повече от два пъти, а за природен газ нарастват близо три пъти. Непредсказуемостта и устойчивото повишение на цената на електроенергията продължава да представлява сериозен риск за осъществяване на дейността на дружеството, посочват от компанията.

Разходите за инвестиции за второто тримесечие на 2022 г. възлизат общо на 721 хил. лева, насочени основно за доставка и модернизация на техническото и технологично оборудване и за подобряване на работната среда.

Към края на юни „Елхим Искра“ отчита загуба в размер на 689 хил. лева при печалба от 966 хил. лева година по-рано.

В последната година акциите на компанията поевтиняват с 6,6%, а пазарната капитализация достига почти 19,6 млн. лева.

Източник: