Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Dow Jones изтри над 530 пункта

Dow Jones изтри над 530 пункта

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

seo blog7

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones падна с над 530 пункта в последната за седмицата сесия заради икономическото въздействие от разпространението на омикрон варианта на коронавируса и най-новите ходове на централните банки по целия свят.

Част от волатилността може да се дължи и на едновременното изтичане на опции върху единични акции, фючърси върху единични акции и опции върху фондови индекси, както и ребалансирането на фондове в края на тримесечието, коментират анализатори пред MarketWatch.

Dow Jones се срина с 532,2 пункта, или 1,48% до 35 365,44 пункта. По-рано индексът достигна дъно в рамките на деня от 35 284 пункта.

По-широкият индекс S&P500 изтри 1,03% от стойността си до 4 620,64 пункта, като най-ниската му стойност за деня беше 4600,22 пункта, а Nasdaq се понижи с минималните 0,07% до 15 169,68 пункта.

За седмицата Dow губи 1,5%, S&P500 – 1,8%, а Nasdaq Composite – 3,1%.

гръцки преводач Добрич

„Почти маниакалните“ движения на пазара тази седмица вероятно са свързани с промяна на паричната политика, тъй като Фед се позиционира за потенциално повишение на лихвите през следващата година, за да се бори с високата инфлация, коментира Тим Кортни, главен инвестиционен директор на Exencial Wealth Advisors.

„Много от основните предположения сега започват да се променят“, допълва Кортни. „Сега сме доста извън обхвата на това, което бихте считали за нормална инфлация“, посочва той и добавя, че разходите за живот в пандемията очевидно надвишават „това, което сме преживели през последното десетилетие“.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди в четвъртък по време на брифинг в Белия дом, че болниците могат да бъдат претоварени, тъй като омикрон вариантът на коронавируса се разпространява бързо в САЩ. Бързото му разпространение поражда известни съмнения относно икономиката и реакцията на централните банки към продължаващата пандемия.

See also  С достатъчно помощ Украйна може да спечели

„Голямата картина е, че централните банки като цяло изглеждат по-загрижени за нарастването на инфлацията, въпреки продължаващото разпространение на варианта омикрон“, пишат анализатори от Capital Economics в изследователски доклад от петък.

Президентът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс изрази увереност пред CNBC, че централната банка може да се справи с нарастващата инфлация без да причини рецесия, както се опасяват някои участници на пазара. Според Уилямс икономиката сега се намира в уникален набор от обстоятелства и „поглеждането назад към историческите епизоди“ не е най-доброто ръководство за това как ще се развиват събитията.

Страховете от икономическо забавяне се отразиха на пазара на облигации рано в петък. Намаляването на дългосрочната доходност на държавните облигации често предполага, че инвеститорите са загрижени за икономическите перспективи.

Спадът в доходността идва дори след като Фед в сряда обяви планове да ускори намаляването на месечните си покупки на облигации, така че програмата да приключи през март вместо през юни. Централната банка също прогнозира увеличение на лихвения процент с три четвърти пункта през следващата година.

Акциите на General Motors Co. поевтиняха с почти 5% заради внезапното напускане на дългогодишния изпълнителен директор на компанията Дан Аман. До четвъртък той управляваше подразделението за самоуправляващи се автомобили на GM, Cruise Automation.

United States Steel Corp. предупреди за „временно забавяне“ на поръчките през четвъртото тримесечие. Акциите на компанията паднаха с 1,7%.

Акциите на Rivian Automotive паднаха с 9% след първия публикуването на първия тримесечен отчет на дружеството като публична компания.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи с около един базисен пункт до 1,41% в петък следобед. Доходността и цените на държавните облигации се движат в противоположни посоки.

See also  Hang Seng записа седмичен ръст от над 4% въпреки понижението си в петък

Що се отнася до петролните фючърси, суровият петрол West Texas Intermediate със срок на доставка през януари поевтиня с 2,1%, или 1,52 долара, в петък, за да се установи на 70,86 долара за барел. За седмицата бенчмаркът изгуби 1,1%, според Dow Jones Market Data.

Източник: