Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Войната и страхът от инфлация пълнят магазините за златни кюлчета

Войната и страхът от инфлация пълнят магазините за златни кюлчета

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Златото играе своята вековна роля на сигурно убежище във времена на войни и кризи и търсенето по света бързо расте.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до масов скок на цените – от петрола и газа до пшеницата и металите, предизвиквайки страхове от инфлация и заплашвайки глобалния растеж. Това тласка инвеститорите на дребно по света от Виена и Сингапур до Ню Йорк към безопасността на златото, което покъпна до 2070,44 долара за тройунция – близо до рекордната стойност, постигната по време на пандемията, пише Bloomberg.

Ръстът от почти 10% на цената на златото от началото на годината се превръща в бум за търговците на кюлчета като Рудолф Бренер, основател на Philoro Edelmetalle GmbH. Пред неговите магазини в немскоговоряща Европа вече се вият дълги опашки от купувачи – тенденция, която е вероятно ще продължи с конфликта, без да показва признаци на затихване.

“Когато започна кризата в Украйна, имахме огромни поръчки”, казва Бренер, чиито продажби са три пъти над нормалното си ниво. “Хората купуват всичко.”

Подобни истории разказват дилъри на злато от цял свят. В Empire Gold Buyers в Ню Йорк главният изпълнителен директор Джийн Фурман казва, че 30% от клиентите му, търгуващи с луксозни артикули като часовници и бижута, искат кюлчета вместо пари.

Грегор Грегерсен, основател на Silver Bullion Pte Ltd. в Сингапур, отчита с 235% ръст на продажбите на злато и сребро през първата седмица след инвазията на Русия и търсенето оттогава само се е засилило. “Инвеститорите мислят по линия на най-лошия сценарий с войната в Украйна и намират за разумно да купуват физически активи убежище в безопасна юрисдикция като Сингапур”, коментира Грегерсен.

гръцки преводач Добрич

Нарастващото търсене идва след вече силна година за закупуване на физически метали, особено в западните страни. Търсенето на кюлчета и монети е достигнало 1124 тона през 2021 г. – най-високото ниво от почти десетилетие, сочат данните на Световния съвет за злато. Това подкрепи цените във време, в което институционалните инвеститори не залагаха толкова силно на златото.

See also  Reckitt предупреди за натиск върху потребителите, отчитайки по-нисък обем на продажбите

Сегашната треска за физическо злато води до вече високи премии върху любимите версии на метала на инвеститорите на дребно, признак за техния недостиг. За да се сдобият с кюлче от една тройунция, купувачите може да се наложи да платят с до 100 долара над спот цената.

Премиите са нараснали с около 25% в компанията за златни кюлчета Goldcore и се очаква да се повишат допълнително според главния изпълнителен директор Стивън Флъд. Според него основният двигател е притеснението от финансовите санкции срещу Русия, които “политизираха и въоръжиха” платежната система.

Още по темата

“Това е най-добрият резервен план да имате метала под ръка”, казва Флъд. “Всички вече търсят благородни метали.”

Но пазарът не е еднопосочна улица. Мнозина връщат своите кюлчета, монети и бижута обратно на дилърите, за да осребрят цените, които не са били толкова високи от лятото на 2020 г. Тогава имаше скок в активността, тъй като ограничителните мерки заради пандемията бяха облекчени и хората се стичаха в магазините за злато.

Все пак сега има повече купувачи на злато, отколкото продавачи, смята Аш Кундра, който управлява J Blundell & Sons в историческия квартал за бижута Hatton Garden в Лондон. Той го отдава на по-силните страхове сред инвеститорите на дребно. “Купувам около 60% от това, което купувах през 2020 г.”, изчислява той. “Сега продавам повече.”

Източник: