Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Владимир Путин предупреди, че може да ограничи добива на петрол

Таванът не ограничава приходите в бюджета ни, смята руският президент

seo blog7
Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Русия може да ограничи добива на петрол в отговор на санкциите на ЕС и Г-7 по отношение на цената на руския петрол, предупреди президентът Владимир Путин, цитиран от Bloomberg. За мярката се говори от месеци, но подробностите бяха оповестени в края на миналата седмица, а започна да действа от 5 декември. По този механизъм компании няма да могат да предлагат своите финансови, логистични и застрахователни услуги за преноса на руски петрол с цена над тавана от 60 долара за барел.

Пазарите очакват решението на Москва по ограниченията. Според публикация във “Ведомости” са дискутирани три варианта, включващи и въвеждане на максимална отстъпка, тоест разлика между цената на руския сорт “Уралс” и Брента, което обаче се счита за най-малко вероятната стъпка, която да предприемe Русия.

Един от най-често коментираните отговори на Кремъл е забрана за продажба на руски петрол за държави, които се съобразяват с механизма на западните партньори. Това обаче може да наложи съкращаване на добивите, съответно и до недостиг на петрол на пазара.

гръцки преводач Добрич

“Не казвам, че това е решението, но може би ще бъде необходимо да обмислим потенциално намаление на добива”, коментира руският държавен глава пред “Россия 24”. Той допълни, че Москва не иска да търгува със страни, които прилагат таван на цената на петрола.

Путин каза още, че таванът е около нивата, на които Русия продава и в момента. “Не се притеснявайте за приходите в бюджета”, допълни още той.

Страните от Г-7 и ЕС много внимателно анализираха тавана и избраха такова ограничение, което от една страна да запази доставки на руски петрол, а от друга – да намали приходите за Москва от търговията. Затова и ограничението (60 долара за барел) е съобразено с пазарните условия в момента, а не с производствените разходи за руските компании (около 20-25 долара за барел).

See also  Разпродажбите на Wall Street отновно понижават водещите щатски индекси*

А цената на петрола* се е запътила към спад за седмицата в рамките на 10% на фона на опасенията за забавяне на икономиката и ограничено търсене в Китай. Лекият суров петрол (WTI) се търгува за около 72 долара за барел, а сортът Брент – за 77 долара за барел. В последните месеци руският сорт “Уралс” се търгуваше с отстъпка от 20 до 30 долара за барел спрямо цената на Брента.

В момента цената на руския водещ сорт е 53 долара за барел.

* Информацията е актуална към 16:45

Източник: