Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Димитровград отново осъмна със замърсен въздух

Пак отровен въздух в Димитровград. През последните дни бяха отчетени рекордни замърсявания. Това наложи временно спиране на ТЕЦ „Марица 3”, който е сочен за основен замърсител. Измервателната станция в центъра на града отчела рекордни стойности в събота преди обяд. Стойността на серния диоксид била над 2000 единици.

Веселин Караджов каза в ефира на „Здравей, България”, че димитровградчани се оплаквали от затруднено дишане и остра миризма на сяра. „На територията на Димитровград няма друго промишлено предприятие, което технологично да може да отдели серен диоксид, затова не можем обвиняваме друго предприятие”, допълни той.

seo blog7

Наталия Пачеманова, която е директор на РИОСВ – Хасково, обясни, че в следобедните часове на събота на ТЕЦ „Марица 3” е издадено предписание да прекрати дейността си за 48 часа. По думите ѝ регионалната екоинспекция готви нова принудителна административна мярка.
“На 10 септември са отчетени притеснителни стойности на серен диоксид, между 9 и 12 часа. Превишен е три пъти алармения праг. В 10 часа са измерени 2000 микрограма на 1 кубичен метър. Работим хората да бъдат защитени”, обясни тя. Според Веселин Караджов от сдружение “Дишай, Димитровград” неколкократно алармира за замърсяването. Той споделя, че допреди ТЕЦ-ът да започне работа стойностите са под нормите.

От предприятието, сочено за замърсител на въздуха, изразиха съмнение в точността на стационарната измервателна станция, а стойностите на мобилната все още се очакват.

Поставете оценка:

1

гръцки преводач Добрич
Оценка 1 от 2 гласа.

Източник:

See also  Българите в Украйна очакват отговор от институциите у нас дали ще получат военна помощ