Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Десетки загинали и ранени след сблъсък на два влака в Гърция

Челен сблъсък на два влака в Гърция

Междуградски пътнически влак, пътуващ от Атина за Солун, се е сблъскал с висока скорост с товарен влак край град Лариса в Централна Гърция.

zhelezopytna-katastrofa-gartsiya

seo blog7

Два влака се сблъскаха челно в Гърция късно вечерта във вторник. Загиналите са най-малко 47 души, а ранените са над 100. Данните са от пожарната, цитирани от Ройтерс, към сряда сутринта.

Двама български граждани са ранени при катастрофата, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Te са настанени в болница в Солун. Консулството е в контакт с местните служби и оказва съдействие на пострадалите български граждани.

Междуградски пътнически влак, пътуващ от Атина за Солун, се е сблъскал с висока скорост с товарен влак край град Лариса в Централна Гърция, съобщи губернаторът на област Тесалия.

Ударът е предизвикал пожар в няколко от пътническите вагони, като са обгорели много пътници, които са откарани в болници.

Кошмар в Гърция при сблъсък между пътнически и товарен влак

Прочетете още: https://toratora.gr/polynekri-sygkroysi-trenon-sta-tempi/

“Чухме голям взрив, (това бяха) 10 кошмарни секунди”, каза Стергиос Миненис, 28-годишен пътник, който е успял да скочи на безопасно място от отломките на влака.

гръцки преводач Добрич

“Преобръщахме се във вагона, докато не паднахме настрани… след това настъпи паника, кабели, (навсякъде) огън, огънят пламна незабавно, докато се обръщахме бяхме обгазени, огънят беше отдясно и отляво”, разказа Стергиос.
Двата влака са се движили един срещу друг по един и същи коловоз

Областният управител на Тесалия Константинос Агорастос каза пред телевизия SKAI, че първите четири вагона на пътническия влак са дерайлирали при катастрофата, а първите два вагона, които са се запалили, са “почти напълно унищожени”.

See also  Великобритания може да удари Путин и кликата му там, където най боли

Той каза още, че двата влака са се движили един срещу друг по един и същи коловоз. “Те са се движили с голяма скорост и единият (машинистът) не е знаел, че другият идва”, каза губернаторът.

Около 250 пътници са били евакуирани благополучно в Солун с автобуси. Един от пътниците разказа пред телевизия ERT, че е успял да избяга, след като счупил прозореца на влака с куфара си.

“Беше като земетресение”

“Беше като земетресение”, разказва пред ERT Ангелос Циамурас, друг пътник.

“Евакуацията на пътниците е в ход при много трудни условия предвид сериозността на сблъсъка на двата влака”, каза говорителят на пожарната Василис Вартакогианис в телевизионно обръщение.

Прочетете още: https://mediterrawines.gr/ekpaideymenos-alla-apeiros-o-stathmarchis-stin-larisa/

В ранните часове на сряда кадри на държавната телевизия ERT показаха как спасители с челници претърсват останките и околните полета за оцелели.

Местните медии съобщиха, че в пътническия влак, който е тръгнал от Атина около 19,30 ч., са пътували около 350 души.

Застаряваща ЖП система

Последната голяма ЖП катастрофа в Гърция е през 1972 г., тогава при челен сблъсък на два влака край Лариса загиват 19 души. Застаряващата железопътна система на Гърция се нуждае от модернизация, като много влакове се движат по единични коловози, а на много места все още не са инсталирани системи за сигнализация и автоматично управление, съобши Ройтерс.

Прочетете още: Над 50000 души са жертвите на катастрофалните земетресения в Турция и Сирия

През 2017 г. Гърция продаде железопътния оператор TRAINOSE на италианската компания Ferrovie dello Stato Italiane като част от спасителна програма, като очаква през следващите години да бъдат инвестирани стотици милиони евро в железопътната инфраструктура.

See also  Нова война! Израел удари Ливан, срина бази на Хамас

Според уебсайта на италианската компания тя е основният доставчик на железопътен транспорт за пътници и товари в Гърция и изпълнява 342 пътнически и търговски маршрута дневно.

Източник