Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Даниел Дончев: Възможна е корекция на имотния пазар в България

Даниел Дончев: Възможна е корекция на имотния пазар в България

Снимка: Stefan Popov via Unsplash

Има сериозен ръст на пазара на недвижими имоти в Европейския съюз (ЕС), особено в Словакия, България и някои от прибалтийските държави, заради ниските лихви и достъпността на кредитите. Украинската криза и противоречивите новини за случващото се са причина за голяма волатилност на пазарите, но едва ли ще има санкции срещу руските доставки на петрол и газ. Завръщането на иранския петрол няма да доведе до трайно поевтиняване на суровината заради изключителния недостиг. Това коментира Даниел Дончев, изпълнителен директор на “Експат Асет Мениджмънт”, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Клуб Investor”.

“Ако лихвите започнат да се повишават в еврозоната, това ще оскъпи кредитите и ще се отрази на пазара на недвижими имоти. Поради голямата ликвидност това е естествен избор на хората в България и други страни – да инвестират свободните си средства в имоти заради очаквания за поскъпване”, посочи гостът.

Ако тенденцията се обърне, това може да провокира негативен ефект и инвеститорите, които са закупили имотите си само с цел инвестиция, да започнат да разпродават, смята Дончев.

“До 2008 г. в България не беше интуитивно, че имотите могат да падат – през 2008 – 2009 г. цените на жилищата паднаха с близо 50%”, припомни гостът. 

Още по темата

В един момент такъв спад става вероятен, каза Дончев и допълни, че макар строителните разходи да са се повишили през 2021 г., фирмите са до някаква степен предпазени, тъй като продават имоти с добър марж.

“По-скоро е вярно, че предвид огромното предлагане и може би в един момент задържащо се търсене, това със сигурност би означавало, че предлагането ще превиши търсенето и цените биха коригирали надолу. Това може да е валидно за България и други европейски държави, но не и в САЩ, където има недостиг на предлагане”, заяви гостът.

See also  Китай насърчава добива на въглища, за да намали енергийната несигурност

Украинската криза и противоречивите новини за случващото се са причина за голяма волатилност на пазарите, изтъкна Дончев.

“В краткосрочен план това оказва сериозно влияние на пазарите, особено на тези, които са зависими и близко до конфликта”, посочи гостът.

Рублата и руския пазар на пазар реагират предимно негативно заради евентуалните санкции от Запада срещу икономиката на страната. Ограниченото предлагане и неяснотата за доставките на руски газ и петрол са основна движеща сила за цените в Европа, каза Дончев.

Тези доставки няма да са обект на санкции, защото “практически, това е автогол за европейците”, смята той.

“Винаги при подобни конфликти петролът е печелившият”, коментира Дончев поскъпването на суровината тази седмица. “Доставките се затрудняват, по-трудно достигат танкерите, и това води до по-високи цени – това се е случвало винаги, така се случи и сега”, добави още той.

Според него надеждите за възобновяване на ядрената сделка с Иран и завръщането на страната на петролните пазари са причинили поевтиняване с около 2% в последните дни.

“Очаквам това да има сравнително не много дълготраен ефект върху цената – в момента търсенето е високо, а предлагането е много ниско. Все още има голям недостиг – дори добавянето на такъв ключов играч няма да доведе до трайно поевтиняване на петрола. Възможно е да се постигне баланс на още по-висока цена”, заяви Дончев.

По думите му акциите в САЩ са повлияни най-вече от рязката промяна в политиката на Федералния резерв, като пазарите реагират на очакваното повишаване на лихвения процент.

През септември – октомври 2021 г, очакванията бяха за едно и две повишения на лихвите, а в момента пазарите очакват около седем повишения с 0,25% всяко през 2022 г., каза Дончев.

See also  Войната в Украйна може да доведе до недостиг на торове

“Ако това се сбъдне, в края на годината лихвите биха били около 1,6%, което е много стръмно покачване”, изтъква гостът.

Нагласите на Фед за инфлацията се промениха от временна към продължително висока, което пазарът интерпретира, че политиката ще бъде затегната, добавя Дончев. “Председателят Джером Пауъл каза на пресконференция, че най-вероятно през март лихвата ще се вдигне за пръв път и ще приключат с програмата за обратно изкупуване на активи съвсем скоро. Единственото неясно е с колко ще бъде вдигната лихвата през март“, изтъква още изпълнителният директор на “Експат Асет Мениджмънт”.

Според него през последния месец се наблюдава засилване на еврото спрямо долара, породено от пресконференция на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която управителят Кристин Лагард даде сигнал, че стимулирането ще бъде намалено.

“Очакванията на пазара са много минимални, почти никакви за увеличение на лихвата от ЕЦБ, и една малка промяна в тази посока има силно влияние върху евро/долар”, коментира Дончев.

Той посочи, че цените на металите тръгнаха нагоре след март 2020 г. заради повишено търсене и ограничено предлагане. Като основен производител случващото се на китайските пазари до голяма степен определя състоянието на световните.

“През 2021. Китай малко намали търсенето и цените се закрепиха на нивата си, но напоследък се забелязва подем на по-специфични метали като литий, никел, алуминий”, изтъкна Дончев.

Производството на тези метали, както и на мед, в следващите до три години няма да могат да задоволят търсенето на пазарите и това ще причини допълнителен ръст на цените, добави още гостът.

“Предвид малките инвестиции в добивни мощности за тези метали през последните години, ще мине известен период преди компаниите да компенсират това изоставане”, изтъкна експертът.

See also  Европейските пазари затвориха със слаби спадове преди ваканцията

Той коментира и технологичните акции в САЩ.

Facebook (вече Meta) все още не е успяла да се възстанови от срива в цената след обявения спад в ежедневните потребители, като в момента се търгува на 45% под върха си от миналата година.

“Целият технологичен сектор беше най-негативно ударен от обръщането на политиката на Фед… В среда на повишаващи се лихви и висока инфлация акциите на големите технологични компании не се развиват достатъчно добре, защото паричните им потоци са изтеглени много напред във времето и всяка една малка промяна на лихвения процент има много високо влияние върху текущата им цена“, заяви Дончев.

Според него биткойн и някои от най-иновативните компании и сектори също са коригирали надолу с около 40% – 45%.

“Балоните в най-надутите сегменти на пазара започнаха да се пукат”, заключи гостът.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.