Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Ваксинирането на служителите в частния сектор в САЩ влиза в сила от 4 януари

Ваксинирането на служителите в частния сектор в САЩ влиза в сила от 4 януари

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън ще задейства от 4 януари заповед служителите в американските компании с най-малко сто служители да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 или да бъдат тествани всяка седмица, предизвиквайки оспорвания в съда от републикански губернатори, които твърдят, че президентът надвишава правомощията си, предава Ройтерс.

Губернатори от Айова и Индиана заявиха, че ще се противопоставят незабавно на новото правило, тъй като според тях то нарушава индивидуалните свободи. Други щати като Арканзас и Флорида се очаква да се присъединят по-късно днес.

Въпреки нарастващото политическо противопоставяне забавянето на влизането в сила на заповедта даде успокоение на компаниите, които са изправени пред недостиг на работна ръка по време на сезона на празниците. Свързано решение на Байдън да отложи крайния срок за федералните служители до същата дата показва, че Белият дом се е съобразил с искания от компании и индустриални групи.

Администрацията съобщи също, че милиони служители в здравни заведения и старчески домове, участващи във федерални здравни програми на Medicare и Medicaid, ще трябва да се ваксинират до същата дата.

Още по темата

Решението за ваксиниране на служителите в частния сектор е взето въз основа на извънредните правомощия за трудова безопасност на Агенцията за безопасност и здраве по време на работа (OSHA), съобщиха официални представители. Заповедта предвижда 84,2 млн. служители в 1,9 млн. компании от частния сектор да бъдат ваксинирани. Други 18,5 млн. служители на тези компании са изключени от изискванията, защото или работят от разстояние, или са навън през цялото време, отбелязва OSHA.

„Макар да предпочитах тези изисквания да не бяха необходими, твърде много хора остават неваксинирани, за да излезем от тази пандемия веднъж завинаги. Затова въведох изискванията и те работят“, заяви Байдън в комюнике.

See also  Цената на газа падна с една пета за два дни

По данни на OSHA 31,7 млн. служители са неваксинирани, а 60% от работодателите ще изискват ваксиниране спрямо 25 на сто днес, което ще доведе до ваксинирането на още 22,7 млн. служители.

Различните правила за ваксиниране на администрацията обхващат 100 млн. служители, или около две трети от американците в трудоспособна възраст, съобщи Белият дом. OSHA ще обмисли по време на 30-дневните обществени обсъждания на правилото за служителите в частния сектор дали да не разшири изискването и за компании с по-малко от сто служители, съобщиха официални представители.

Решението вероятно ще доведе до съдебна битка заради рядкото използване на закона, на който то се базира, и въпроса за конституционните ограничения на федералните правомощия върху здравни практики. Администрацията заяви, че действията отговарят напълно на правомощията на OSHA.

Американската търговска камара, най-голямата лобистка бизнес група в страната, заяви, че администрацията е направила значителни корекции на правилото, отразяващи изразените притеснения от бизнеса.

Други бизнес групи изразиха безпокойство. Асоциацията на лидерите в търговията на дребно заяви, че 60-дневният срок за задействане на правилото е недостатъчен и че иска 90 дни.

Асоциацията на строителите и подизпълнителите, която представлява строителните работници, отбеляза, че „планира да обмисли допълнителни действия, които може да включват улесняване на съобразяването на индустрията със заповедта и/или завеждане на съдебен иск“.

Някои от най-големите синдикати в страната като United Auto Workers (UAW) заявиха, че ще преценят правилото, за да определят как то засяга настоящите правила за работа.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *