Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Безчувствен работохолик, ламтящ за власт, или гений е Илон Мъск?

Безчувствен и лишен от състрадание човек, ламтящ за безгранична власт, или гений и визионер, надскочил времето си? Новият шеф на Туитър Илон Мъск е човек, който поляризира мненията до крайност. Какъв е в действителност?

За някои Илон Мъск е изключително успешен визионер, който направи революция в транспорта, насочена към електромобилност, и даде на Украйна достъп до интернет и комуникации след руското нападение. За други най-богатият човек в света е егоистичен и лишен от емпатия предприемач, който изхвърля служителите си и мисли само за печалби, пише Дойче веле.

seo blog7

Още по темата

18 ное 2022 09:14

58

17 ное 2022 21:35

35

гръцки преводач Добрич

10 ное 2022 09:45

25

Решенията му, които понякога изглеждат произволни и непоследователни, също често предизвикват учудване. След хаотичните дни в Tуитър много наблюдатели очакват с нетърпение следващите стъпки на Мъск. Как експертите оценяват неговите стратегически качества и лидерския му стил? И колко успешен е той в действителност?

Пионер в електромобилността

“Мъск се опитва да се справи с привидно нерешими проблеми в света и обикновено ги решава успешно – с мотивацията да върши добрини за човечеството”, казва Алекс фон Франкенберг, който инвестира в млади технологични компании и подкрепя стартиращи предприятия от 2005 г. насам. “Невероятно впечатляващо е, че той упорито преследва целите си и въпреки многото препятствия в крайна сметка ги постига“, казва още Франкенберг.

Илон Мъск, който още като 12-годишен продава собствена компютърна игра, вероятно е най-известен като собственик на „Тесла Моторс“. Създадената от него през 2003 г. компания за производството на електромобили е може би най-големият му успех до момента. За по-малко от 20 години „Тесла“ се превърна в пионер на електрическата мобилност, като беше първият производител, който пусна на пазара електрически автомобили с пробег от 400 км.

See also  Водородната мечта на Тойота

Успехи в космическия бизнес

Друг пример за качествата на Мъск според Фон Франкенберг е основаната от него космическа компания SpaceX. След десет трудни години, през които компанията на няколко пъти едва не банкрутира, през 2012 г. тя постигна пробив и сега е един от големите играчи в космическата индустрия, печелейки поръчки за милиарди.

С дъщерното дружество Starlink Мъск има за цел да осигури бърз интернет във всички краища на света – в момента например в украинските военни зони или в Иран. Към днешна дата в ниска околоземна орбита се намират повече от 3000 сателита на Starlink.

“Мъск става жертва на егото си”

Но роденият в Южна Африка предприемач преживява и много неуспехи: в момента Мъск съкращава отдела за зелена енергия SolarCity, проектът му Hyperloop не отбелязва никакъв напредък, а производителят на електрически автомобили попада в негативни заглавия заради проблеми с качеството. Спорни са и някои от целите на 51-годишния работохолик.

“Може би е стартирал Tesla, за да направи света по-добър. Но това, което виждам в действията му в момента, показва, че Мъск все повече става жертва на егото си и на умението си да манипулира”, казва Волфганг Йеневайн, професор по икономика в университета в Санкт Гален. Той предполага, че купувайки Туитър, Мъск е бил по-загрижен за влиянието и властта си, отколкото за общото благо.

Непоследователност и проблеми със служителите

В Туитър много служители разказаха пред американските медии за хаос и безпомощност през първите дни от работата под ръководството на Мъск. Скъпата покупка на Туитър вероятно е била прибързана, а реакциите след придобиването показват не само неговата непоследователност, но и стила му на ръководство, смята експерт: “Отстрани се създава впечатлението, че Илон Мъск има много непосредствен стил на управление, при който той поема отговорност. Но той се фокусира повече върху проблема, отколкото върху персонала“, казва Армин Трост, професор по управление на човешките ресурси в университета във Фуртванген. По негови думи Мъск работи по “седем дни в седмицата от рано сутрин до късно вечер” и изисква същото от персонала си.

Изключителна взискателност

See also  Fibank предлага кредити за финансиране в селските райони

Мъск често е критикуван за точно това безмилостно поведение. Според съобщения в медиите той се обажда на служителите си по всяко време на денонощието, не търпи лични причини за отмяната на срещи и е изключително взискателен. За Туитър се говори, че е изгонил около половината от служителите си без обяснение, поставил е ултиматум на останалите и е забранил да работят от вкъщи.

Йеневайн не смята, че директивният стил на ръководство е погрешен сам по себе си. Въпреки това експертът е сигурен: “Особено такава смяна в ръководството на една компания трябва да се извърши с повече внимание. На Мъск му липсват някои неща.” Заради добрата му репутация, дължаща се на успехите в „Tесла“ и SpaceX, все още няма големи вълнения срещу милиардера. Това обаче може и да се промени.

 

Източник: