Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Банката в Молдова допринася за почти 60% от приходите на “Доверие” за деветмесечието

Войната не е засегнала кредитора, който продължава да увеличава постъпленията от лихви, такси и комисиони и друга банкова дейност

Войната в Украйна не е засегнала приходите на молдовския бизнес на „Доверие Обединен Холдинг“ АД (ДОХ). Приходите от банкова дейност продължават да растат, като вече са почти 60% от общите приходи на холдинга за деветмесечието. Това се вижда от консолидирания отчет на компанията към 30 септември, публикуван чрез БФБ-София.

seo blog7

Дружеството е реализирало 217,055 млн. лева приходи от банкови операции – лихви, такси и комисиони и други операции, за деветмесечието от общо 371,451 млн. лева приходи от всички операции.

Година по-рано приходите от банкови операции на дружеството са в размер на 131,923 млн. лева, т.е. за една година увеличението достига 64,53%.

Банковите приходи за деветмесечието вече са повече от банковите приходи, реализирани за цялата 2021 г. (187,51 млн. лева).

В междинния си доклад за дейността от ДОХ посочват, че молдовската банка Moldindconbank SA ограничава кредитния риск, като е въвела лимити за нивото на риска, който може да поеме, по сектори. Те се коригират от съвета на директорите всяко тримесечие, за да се осигури финансова стабилност на банката.

Приходите на холдинга от дейността в България (магазините „направи си сам“ „Мосю Бриколаж“, болницата и медицинският център „Доверие“, „Индустриален холдинг – Доверие“, застрахователно дружество, винопроизводство и други) възлизат на 154,396 млн. лева за деветмесечието в сравнение със 123,875 млн. лева година по-рано, или нарастват с 24,63%. Те обаче не са разбити по сектори.

гръцки преводач Добрич

Приходите за деветмесечието (371,451 млн. лева) се увеличават в сравнение с приходите за деветмесечието на 2021 г. (255,798 млн. лева) с над 45%.

See also  Разходите и спадът на продажбите през тримесечието натежават на печалбата на „Лавена“

Разходите на холдинга достигат почти 279,1 млн. лева при 214,1 млн. лева година по-рано, като нарастват с над 30% на годишна база.

Дружеството приключва деветмесечието с печалба след данъци в размер на 82,163 млн. лева в сравнение с 38,578 млн. лева година по-рано. Увеличението е повече от два пъти за една година.

В последната година акциите на ДОХ поевтиняват с почти 16%, а пазарната капитализация достига над 172,8 млн. лева.

Свързани компании:

Източник: