Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Китайският космически телескоп Kuafu-1 показа първата си снимка на Слънцето

Китайският космически телескоп Kuafu-1, предназначен за проследяване на Слънцето, предаде на Земята първото си изображение на нашата звезда, което е направено в рентгеновия диапазон на спектъра. Това съобщава агенция Синхуа, позовавайки се на данни на Китайската академия на науките. В доклада се казва още, че телескопът Kuafu-1 е изпратил обратно на Земята снимка на слънчеви изригвания, възникнали на 11 ноември. За да получи изображение, устройството използва оборудване с твърда модулация на рентгеновите лъчи (HXI).

Един от учените от мисията Kuafu-1 отбелязва, че телескопът все още е във фаза на тестване, но въпреки това ефектът от изображението е много добър, благодарение на който учените могат да идентифицират детайлите на слънчевите изригвания и фината слънчева структура. Въпреки че телескопът може да се използва за наблюдение на Слънцето през цялата година, от май до август той може да работи не повече от 18 минути на ден, тъй като ще бъде в сянката на Земята.

seo blog7


Припомняме, че Kuafu-1, известен още като Advanced Space-Based Solar Observatory (ASO-S), беше изстреляна в космоса на 9 октомври 2022 г. Предполага се, че с негова помощ учените ще могат да установят връзка между магнитното поле на Слънцето и изхвърлянията на коронарна маса, които представляват изригвания на големи плазмени облаци от външната атмосфера на звездата. Очаква се телескопът да може да работи в космоса поне четири години.

Китайският космически телескоп Kuafu-1 показа първата си снимка на Слънцето

Поставете оценка:

3

Оценка 3 от 5 гласа.

Източник:

гръцки преводач Добрич

See also  Новият ъпдейт на Tesla е с мисъл за България