Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

2.7 млрд лева по плана за възстановяване и устойчивост идват от Брюксел до дни

Европейската комисия одобри първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост на България в размер на близо 2,7 млрд. лв. Очаква се парите да постъпят в бюджета в началото на декември. Реално разходите ще се извършват през 2023-а година, като това ще доведе до рекорден бюджет по линия на европейското финансиране за догодина. Новината за одобряване на първото искане за плащане по плана бе обявена официално от президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Днес имам удоволствието да поздравя България за постигнатия прогрес по изпълнение на амбициозната програма в плана за възстановяване и устойчивост. България прие значими реформи в нормативната рамка за борба с прането на пари, подобри покритието на минималния доход и осигуряването на социални услуги, прие промени в предучилищното, училищното и висшето образование“, изтъкна в изявлението си председателят на ЕК, цитиран от “Сега”.

seo blog7

Урсула фон дер Лайен посочи като постижения и създадената комисия за зелен енергиен преход, която работи върху пътната карта за климатична неутралност, новата стратегия за пътна безопасност, подготовката на инвестиции за изграждане на високоскоростни мрежи и 5G в България. Общо изпълнените от България мерки с реформи в отделни сектори са 22, като страната ни успя да ги приеме навреме въпреки политическата криза. Очаква се решението за първото плащане да бъде потвърдено от икономическия и финансов съвет и парите да са по сметката за средства от ЕС до края на годината.

Самите инвестиции по плана с тези средства реално ще се реализират догодина. От финансовото министерство наскоро обявиха, че до края на годината касовите разходи по плана няма да надхвърлят 100 млн. лв. и ще бъде реализирана икономия по тази линия в бюджета в размер на 1 млрд. лв. По оценки на МФ с парите по еврофондовете очакваните разходи по линия на ЕС догодина ще са над 7 млрд. лв.

See also  Димитър Ганев: Намираме се в плаващи мнозинства

Добрите новини за първото плащане идват на фона на сериозни опасения, че България няма да изпълни всички обещани реформи за подаването на искане за втори транш, коментират експерти. Най-трудна ще е частта с обещаните реформи в енергетиката, като тук е ясно, че няма със сигурност да се случат пълната либерализация на пазара на електроенергия на едро и премахването на ролята на НЕК като обществен доставчик, както и частичната либерализация от 2023 г. на пазара за домакинствата.

Очаква се да не бъде постигнато съгласие и за постепенното намаляване на производството и затваряне на въглищните централи до 2038 г. Как да се случи това ще предложи независимата комисия, която работи по пътната карта за климатична неутралност. Документът е почти готов и следва да се внесе в МС и оттам – в Народното събрание.

гръцки преводач Добрич

Неизпълнението на тези обещани мерки може да доведе до частично орязване на искането за второ плащане на България. Искането за второ плащане следва по индикативен график да се направи в първото тримесечие на 2023-а година, като пълният му размер е 724 млн. евро. При неизпълнение и частично орязване на парите по плановете държавите-членки имат срок да се поправят, като рискуват в крайна сметка да загубят парите по конкретните мерки.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: