Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Димитър Данчев: В интерес на българите е да достигнем по-скоро Маастрихските критерии за влизане в Еврозоната

Страната ни има място в Еврозоната, но, за съжаление, доходите на българските граждани все още са далеч от средните в държавите от клуба на богатите. Затова служебното правителство работи активно, за да покрием в кратки срокове критериите за членство. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията в служебното правителство пред социалисти във “Връбница”. Той беше гост на първата по рода си тематична дискусия, организирана от председателя на Районния съвет Станислав Младенов. Темата, която обсъждаха социалистите със заместник-министъра, беше “Инфлацията и мерките за преодоляване на последствията от нея”.

“Както членството на България в ЕС и НАТО, така и в Еврозоната, в голяма степен е политически въпрос, коментира Димитър Данчев. – Всяко членство в подобни международни организации има своите отговорности и ангажименти. Те от своя страна са свързани с някои негативи, в това число и такива, които имат икономическо изражение”.

seo blog7

Заместник-министърът на икономиката отбеляза, че по въпроса “за” или “против” еврото БСП има официално решение на Конгрес. “Партията подкрепи еврото и това решение не е отменяно, припомни той. – Смятам, че то е коректно, защото перспективата пред България още с влизането в ЕС е рано или късно и нашата страна да стане член на еврозоната. Такъв е поетият ангажимент. Затова от онзи момент, въпросът “Дали?” изобщо не стои. Правилният въпрос е “Кога?”. Тук вече има различни мнения. Моят личен отговор е – когато сме готови. А ще бъдем готови тогава, когато отговорим на всички формални критерии за това. Един от тези критерии е инфлацията, а на него в момента не отговаряме. Друг важен критерий е процентът на дълга спрямо брутния вътрешен продукт. Не по-маловажна е и конвергенцията или доближаването на реалните доходи на българските граждани до средните в еврозоната”.

See also  Нинова разкри къде греши Кирил Петков

Димитър Данчев отбеляза също, че не случайно БСП настояваше преди време БНБ да даде обективен анализ, който да покаже тази конвергенция и дали страната ни отговаря на формалните критерии и подготовка за членство в еврозоната. “За съжаление, такъв анализ не беше представен, каза заместник-министърът. – Той беше заменен с план за приемане на еврото, който предвижда това да се случи до 2024 година. Много ще се радвам, ако наистина България отговаря на всички критерии и гражданите имат изискваните високи доходи до 2024 година.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП – София и председател на районния съвет на социалистите във “Връбница” Станислав Младенов каза, че подобен вид дискусии ще станат традиционни. “Направихме допитване сред нашите членове и се оказа, че темата за икономическата политика е най-интересна за тях. Затова започнахме с нея и с гостуването на заместник-министър Данчев, обясни Младенов. – Следващата по интерес тема е свързана с международната политика и отношенията на България с Русия. Затова ни предстои и такава дискусия. Истината е, че докато страната ни няма национална доктрина, каквото и да говорим и да планираме за бъдещето, няма да постигнем успех. Всичко ще изглежда като хаотични стъпки в неизвестна посока. А това няма как да доведе до добър резултат нито за гражданите, нито за държавата”.

Поставете оценка:

гръцки преводач Добрич

5

Оценка 5 от 1 гласа.

Източник: