Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Затвориха детска градина в София заради огнище на менингит (допълнена)

Присъственото обучение в столичната детска градина “Вълшебство” в кв. Павлово се преустановява заради бактериален менингит сред децата, съобщиха от общината.

На 29 ноември от СРЗИ са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете.

seo blog7

Резултатите показват, че 16 деца и 2-ма възрастни са положителни за наличие на менингокок. Веднага след установяване на
тези случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи в детската градина.

“На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици”, обясняват от Столичната община.

Организирана е онлайн среща на родителите на децата от първата изследвана група с проф. Кантарджиев за допълнителни разяснение как трябва да действат.

“Животът на децата с менингит не е застрашен. Това се случва и ежегодно сме имали такива случаи, коментира той пред БНТ.

Проф. Кантарджиев вече е разговарял с обезпокоените родители, на които са дадени допълнителни разяснения. Той е обяснил, че в страните от Западна Европа има много повече случаи на менингити.

В Националния център за заразни и паразитни болести са изследвали около 40 материала на 8 работещи, контактували с инфектираното дете, и на групата в контакт с това дете.

гръцки преводач Добрич

“Знаем кои са децата, които трябва два дни да взимат антибиотик, каквато е общо приетата световна практика”, допълни проф. Кантарджиев.

Източник:

See also  EMA ще разреши ваксината срещу COVID на Novavax до няколко седмици