Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Кирил Петков: Следващата голяма COVID вълна ще е към 20 януари

Това, което очакваме, е че следващата голяма COVID вълна ще дойде някъде към 20 януари. Това са предвижданията. Ние имаме около 30 дни, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за bTV.

Ако ние успеем да ваксинираме, да кажем 300 000 човека, не повече, но тези хора са примерно пенсионери, и ако кажем, че процент и половина от тези хора няма да отидат в болница, защото са ваксинирани, ние освобождаваме 4500 легла. Това е половината легла, които са свободни. Само 300 000 още хора да успеем да ваксинираме, намаляваме тежестта върху болничните легла, ако са от правилната целева група, с такъв огромен размер, каза Петков.

seo blog7

Премиерът съобщи, че ще бъде изпратена допълнителна информация към личните лекари за ваксинацията на хората: “Които да казват: ако имате диабет, не е опасно да се ваксинирате, напротив – препоръчително е. Ако имате кардиологично заболяване, не е опасно да се ваксинирате – напротив, препоръчително е.”

Петков обяви, че ще си сложи бустерна доза ваксина: “Но не искам просто една снимка с някой – да ме снимат как се ваксинирам, искам да проведем дискусия с проф. Аргирова защо е смислено в този момент да се ваксинираме.”

Второто ми дете е с диабет тип 1 и вече е ваксинирана, тя е на 13 години. Цялото ми семейство е ваксинирано. Детето ми с диабет е ваксинирано, голямата, разбира се, е ваксинирана и сега тази седмица всеки един от нас ще си сложи бустерната доза, защото при Омикрона това, което разбрахме и от Брюксел, е че единственият начин на пълна защита е да имаш и трета доза, заяви още премиерът.

See also  Пореден ден опашки за ваксини пред Пирогов, временно бяха изчерпани дозите на Пфайзер

Източник: