Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Заради войната в Украйна: Останахме и без руска водка

Продажбите на дестилирани напитки в България през 2022 г. отбелязват ръст от 4% спрямо 2021 г., но все още не могат да достигнат обемите от 2019 г., което се очаква да се случи през 2023 г. Рязко са се покачили продажбите в заведенията, в магазините потребителите купуват по-малко, но по-скъпи премиум напитки, а електронната търговия продължава тренда за суперлуксозни предложения. Това каза Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки – Спиритс България, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Цените на дестилираните напитки са отбелязали двуцифрен ръст от между 10% и 25%, като причините са поскъпване на суровините, цената на труда, пакетиране, недостиг на бутилки, затруднения и поскъпване на транспорта, каза Скорчева.

seo blog7

“Получаваме по-малко суровини, с които да произвеждаме. Алкохолните напитки са по-малко, по-трудно достигат до потребителите и на по-висока цена”, изброи тя.

Войната е оказала своя ефект със забраната на внос на водка от Русия от 10 юли заради шестия пакет от санкции на ЕС, като основен заместител се очертават продуктите от Полша, но има и нетрадиционни участници като Франция. През 2022 г. неруски престижни водки са започнали леко да изместват уиски като статусната напитка в България, добави Скорчева.

“Руските водки вече ги няма… Цялото количество руски водки, които са били освободени за потребление в ЕС преди 10 юли, е крайно количество. Ако някой потребител е предпочитал конкретна марка, той няма да може да си я купи след известно време”, допълни гостът.

През последните пет години силно са намалели фалшивите дестилирани напитки на пазара, като индустрията вече не поставя толкова много видими защитни знаци, каза Скорчева.

See also  Експерти: Пазарът ще определи цената на газа

Над 66% от всички дестилирани продукти в ЕС и България вече предлагат информация за калорийното съдържание на напитките на етикетите, което е било самоинициатива на aсоциацията “Спиритс Europe”. В близко бъдеще цялата налична информация за продуктите ще бъде предлагана и през дигитални канали, посочи Скорчева.

гръцки преводач Добрич

Новите европейски регулации за рециклирането оказват своето влияние през последните години – етикетите се правят от по-тънка хартия с по-малко златно фолио, за да се намали замърсяването, добави събеседничката.

“Едно от най-интересните неща ще бъде при допълнителните промоционални опаковки – цялата алкохолна индустрия в момента работи върху дигитализирането на този начин на добавена стойност. Ще бъде създаден нов начин как да даваме тези допълнителни чаши, шапки или тениски на потребителите”, за да се намалят опаковките.

“Появиха се много иновативни пакети, контейнери за алкохол, направени от рециклирана хартия. Все още не е масов продукт, но се проучва и този път на развитие… Трябва да намерим най-правилният начин да заместваме, ако се наложи, стъклените бутилки.”

Какви ще са напитките на 2023 г. и оказа ли Световното по футбол ефект върху продажбите на по-силно алкохолни напитки може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: