Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Започна търговията с акциите на “Ай Ти Еф Груп”

Сесията на БФБ приключи с ръст на индексите при слаба ликвидност

seo blog7
Началото на търговията с акциите на "Ай Ти Еф Груп" АД. Снимка: БФБ АД

Началото на търговията с акциите на “Ай Ти Еф Груп” АД. Снимка: БФБ АД

Търговията с акциите на една от компаниите, които проведоха първично публично предлагане през декември – „Ай Ти Еф Груп“, започна на Българската фондова борса (БФБ). В IPO-то компанията набра малко над 3 млн. лева – пълният размер на средствата, които търсеше от инвеститорите.

Размерът на емисията на „Ай Ти Еф Груп“ е 3,5 млн. лева, разпределен в съответния брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 лев. Книжата на компанията се търгуват на пазар beam под борсов код ITF, съобщават от БФБ.

В дебютната търговска сесия на акциите нямаше сключени сделки с тях.

гръцки преводач Добрич

Освен пускането на търговията с акциите на „Ай Ти Еф Груп“, в сряда друго забележително събитие на БФБ-София не се случи. Индексите отбелязаха ръстове при слаба ликвидност и оборот от търговията с български акции в размер на почти 245,2 хил. лева.

Търговията с чуждестранни акции е 2,5 пъти по-голяма като оборот от тази с български – достигна над 613,1 хил. лева.

Нито една акция от търгуваните в сесията не надвиши прага от 100 хил. лева оборот. Няма даже и позиции с над 50 хил. лева.

Основният индекс SOFIX нарасна с 0,17% до 603,42 пункта, а по-широкият BGBX40 добави 0,06% до 139,69 пункта. Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT добави 0,25% до 183,75 пункта, а BGTR30 – 0,14% до 732,57 пункта.

Акцията от SOFIX с най-силен ръст е „Доверие Обединен Холдинг“ – 3,16%, следвана от „Фонд за недвижими имоти България“ с 2%.

See also  Навършват се 30 години от първата борсова сесия в България след промените

Това са и двете акции с най-силен ръст от включените в BGBX40 книжа, като са следвани от акциите на БФБ-София с ръст от 1,67%, „Монбат“ с 1,3% и „Корадо-България“ с 0,82%.

Същевременно акциите на „Химимпорт“ са най-губещите от включените в SOFIX със спад от 0,75%, следвани от „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 0,63% и „Софарма“ с 0,45%.

„Телематик Интерактив България“ е най-губещата акция в BGBX40 със спад от 2,21%, следвана от „Индустриален Холдинг България“ с 2,01% и „Спиди“ с 0,92%.

От всички търгувани акции най-печеливша е „Фазерлес“ с ръст от 5%, а най-губеща – „Черноморски холдинг“ със спад от 15%.

„Телематик“ е лидер по оборот с почти 36,9 хил. лева, както е и най-ликвидната акция с 18 сделки. Следват „Адванс Терафонд“ със 17 сделки и БФБ-София със 7 сделки.

Източник: