Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Явор Божанков: Ако санкциите работеха, нямаше да се стигне до война

„Няма съмнение, че ще платим висока цена, нито че ни чакат трудни времена, защото и Русия, и Украйна са важен партньор по отношение на редица суровини – като започнем от енергетиката, газта, ядреното гориво, туризма минем през жито слънчоглед желязна руда“, отбеляза в предаването „Тази неделя“ по бТВ Явор Божанков от БСП.

„Няма спор, че не само България, но и целият свят ще пострадат от войната в Украйна. България ще бъде по засегната, защото тя е много по-тясно свързана и в годините назад не е диверсифицирана енергоизточници си. Отделно хуманитарната криза ще ни засегне също, а нашата социална система е крехка“, посочи Божанков.

seo blog7

Според него правителство в момента работи за обезпечаване на сигурност на енергийните доставки, за алтернативни източници на енергия, за осигуряване на държавния резерв, който се попълва изключително интензивно. „Оказва се, в годините назад всички тези системи са били занемарени на ръба на оцеляването и в момента ние просто трябва да ги поправим, а някои ги създаваме отново“, каза Божанков.

Той подчерта, че позицията на БСП по отношение на санкциите към Русия е по-балансирана, по-различна, от тази на други политически сили.

„Ако санкциите работеха и бяха ефективен инструмент, нямаше да стигнем до война. Близо десетилетие се налагат санкции. Трябва да мислим как всяка една санкция би се отразила на България“, смята той.

„Преди да излезем с копието и да обявим война на САЩ, на Русия или на целия свят, трябва първо да помислим какви ще са последствията за нашата икономика, нашата авиация и за нашата социална система“, призова Божанков.

See also  Важните новини във ФАКТИ на 10 декември

По думите му един от рисковете в момента у нас е поляризацията на обществото и крайното противопоставяне.

гръцки преводач Добрич

Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 4 гласа.

Източник: