Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Всяко четвърто българче над 10 години е пробвало цигари

цигари

Децата ни масово посягат към цигарите – как да се справим с проблема?

Едно на четири деца над 10 години е пробвало цигари. Това показват данните на Националния център за обществено здраве за изминалата 2022 година. Страната ни заема едно от челните места по тийнейджъри – пушачи.

“По последни данни България е на първо място в ЕС по брой пушачи. Това може би е дълбоко вкоренена национална традиция, но в името на доброто, на здравето, на бъдещето на младите хора трябва всички ние малко да сменим ъгъла, под който гледаме живота си. Това е една зависимост към никотина. На много хора им се струва трудно да се откажат, но опитите на стотици други показват, че това е възможно”, обясни д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим в “България сутрин”.

seo blog7

Прочетете още: Франция въвежда “алгоритмично видеонаблюдение” в големите градове

Според нея човек трябва сам да се запита защо и на кого дава парите си за цигари и какво се случва с неговото здраве. По нейни думи вече се повдига и темата какво се случва като цяло със здравето на планетата.

Прочетете още: МВнР предупреждава: Глоби от 200 до 5000 евро в Гърция за изхвърлен фас

Примерът на родителите о много важен

Относно големия брой млади пушачи, д-р Гешанова коментира, че примерът на родителите е много важен.

“Ако искам децата ми да не пушат и аз няма да пуша. Държавата не подпомага младите хора, в България билбордовете и рекламите са навсякъде. Това създава впечатление, че е нещо естествено, приемливо, допустимо, приели сме го като нормално, като част от живота ни. Трябва да има повече разговори с младите хора, някой да им обясни какви са последиците от това нещо”, категорична е тя.

See also  Мустафа Карадайъ:Драма в парламента няма, има народни представители в истерия

Тютюнопушенето вреди на всички

“Има нещо коварно в пушенето, вредите не настъпват веднага, трябва да минат 10 години, за да почувстваш това необратимо увреждане, което стават в дробчето на човека. Трябват повече часове по здравно образование, това засега липсва. Да се осъществяват такива програми, за да могат младите да разберат какво става с тях”, смята д-р Гешанова.

гръцки преводач Добрич

“Голяма борба беше да се забрани тютюнопушенето на закрити обществени места. Празнуваме 11 години от това нещо, което стана, но пак имаме дупки в закона. На много закрити места, понеже имат найлонови вратички и страни, и там се пуши”, посочи още тя.

Д-р Гергана Гешанова определи електронните цигари като “много хитра и точна машинация да зарибят младите хора”.
Източник