Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Въпреки зелените си амбиции, Германия гори въглища с рекорден темп

Германия ще увеличи зависимостта си от въглищата, докато се бори с безпрецедентна енергийна криза, въпреки че това ще я отдалечи от постигането на амбициозните си цели в областта на климата, пише Bloomberg.

Най-голямата европейска икономика изгаря най-големият обем въглища за производство на електроенергия с най-бързия темп от поне шест години насам, сочат данни, събрани от Bloomberg. Освен това, тя вероятно ще стане една от малкото страни, които ще увеличат вноса на въглища през следващата година.

seo blog7

В целия свят силно замърсяващите, но сравнително евтини въглища се завръщат, тъй като държавите се стремят да предотвратят икономически срив поради рязкото поскъпване на енергията. Сега Германия се опитва да балансира между краткосрочния приоритет за укрепване на енергийната сигурност и дългосрочната цел за нулеви нетни емисии.

“Всички запазват климатичните си цели, но е вярно, че когато си изправен пред дилемата да не спираш електроенергията или да намалиш въглеродните емисии, изборът не е труден”, каза Карлос Фернандес Алварес, изпълняващ длъжността ръководител на отдела за газ, въглища и електроенергия в Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Германия планира да прекрати използването на въглища до 2038 г., но управляващата коалиция настоява за още по-ранна цел – 2030 г. За да се справи с настоящата криза, страната временно възстанови някои въглищни централи, които бяха изключени. В повечето страни се възстановява ограничен брой въглищни енергийни мощности. “Само в Германия, с 10 гигавата, тази тенденция е много по-мащабна”, се казва в доклада на МАЕ.

По данни на Destatis, федералната статистическа служба, Германия произвежда повече от една трета от електроенергията си от въглищни електроцентрали. През третото тримесечие електроенергията, произведена от въглищни централи, е била с 13,3% повече в сравнение със същия период на предходната година, посочва агенцията.

See also  Финансист: Бюджетът е грешен като посока и политика

“Постепенното спиране на използването на въглища в идеалния случай до 2030 г. не е под въпрос”, заяви говорителка на германското министерство на икономиката в изявление. “На фона на кризисната ситуация най-важното е, че през 2022 г. очевидно сме успели да потребяваме значително по-малко енергия, особено природен газ.”

гръцки преводач Добрич

Търсенето от Франция

Възраждането на въглищата в Германия се дължи на две основни причини: отказ от скъпия природен газ и нарастващото търсене на електроенергия от Франция, където производството на електроенергия е затруднено от спирането на ядрените реактори.

Цените на природния газ в Европа достигнаха рекордни нива през лятото и остават около два пъти по-високи от средните за петгодишния период. По-рано тази година компании, сред които и производителят на електроенергия Steag GmbH, намалиха мощностите си за производство на въглища поради покачващите се цени на газа. Производителят на автомобили Volkswagen AG също отложи план за отказ от въглища в завода си във Волфсбург, Германия.

Въпреки че цените на газа и въглищата са намалели напоследък, все още е по-изгодно да се използва по-мръсното гориво за производство на електроенергия. “Въглищата се завръщат като източник на базова мощност”, казва Гийом Перет, който ръководи консултантската компания Perret Associates Ltd. “Смятаме, че този ефект ще бъде по-малко сезонен, отколкото беше досега – с повече изгаряне на въглища през лятото, пролетта и есента, докато въглищата остават толкова по-изгодни от газа и продължава да има недостиг на газ.”

Възможно е аварийните въглищни централи в Германия да бъдат запазени в експлоатация чак до декември 2024 г., девет месеца след планираната от правителството дата за затваряне, добавя Перет. Той отбеляза, че Европейският съюз и Турция са единствените големи потребители на енергия в света, които се очаква да увеличат вноса на въглища през 2023 г. в сравнение с 2022 г.

See also  Ценови шок и при горивата - декември ще плащаме от 3 до 5% по-скъпо за литър

През тази година Германия вероятно ще бъде и нетен износител на електроенергия за Франция, като това се случва за първи път при воденето на регистри поне от 1990 г. насам, според Destatis.

Според Electricity Maps, приложение, което обобщава данни за електропреносната мрежа, в някои моменти този месец германската електроенергия е замърсявала толкова, колкото електроенергията, произвеждана в Южна Африка и Индия, след като по-ниската скорост на вятъра е ограничила производството на енергия от възобновяеми източници, а потреблението на въглища е скочило.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: