Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Хърсев: В бюджета няма антиинфлационна стратегия

Хърсев: В бюджета няма антиинфлационна стратегия

Защо ни режат парите по Плана за възстановяване?

“Не е много редно да твърдим, че сумата е намалена. Всъщност тя е преизчислена. Това е формула, която така или иначе беше договорена първоначално между държавите членки на ЕС. Има критерии, по които се разпределя общият фонд. Най-силно пострадалите получават най-много”, обясни финансистът доц. Емил Хърсев в “Денят ON AIR”.

seo blog7

Той обърна внимание, че няма данни за сключени договори, по които да се усвояват тези средства. По думите му вероятната смяна на правителства не говори много положително, че бързо ще се компенсира това изоставане.

Финансистът смята, че средства от Плана можем да очакваме след като бъдат договорени проектите и след това започва тяхното изпълнение по етапи и се одобрят.

“Актуализацията е политическо решение. Разбира се, кърпеж като всяка актуализация на бюджет. Забелязва се в бюджетния процес няколко тежки тенденции – силна фрагментация. Разбиване на идеите кое заслужава подкрепа. При противопоставянето между различните становища се водят мини битки и се достигат крайности в различните мнения. В резултат, на което не получаваме убеждението, че имаме някаква смислова бюджетна програма”, коментира доц. Хърсев пред  Bulgaria ON AIR.

По думите му в бюджета плащаме данък на популизма и желанието с държавни средства да облекчим състоянието на конкретни отрасли. Финансистът подчерта, че в бюджета не забелязваме антиинфлационна стратегия. Той обясни, че цените на хляба след свалянето на ДДС ще паднат за известно време и след това постепенно ще отидат нагоре.

“С тези отстъпки в ДДС, които бяха направени, ние просто разбиваме единството на системата и я влошаваме. Правим я трудна за операции и наблюдение. Инфлационните процеси като че ли заглъхват, тоест е ясен таванът на цените. Паниката се поуталожи”, каза доц. Хърсев.

гръцки преводач Добрич

See also  БРР: Икономиката ще преминава към възстановяване и развитие

Източник: