Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Въпреки санкциите: Количествата петрол от Русия достигат петмесечен връх

Миналата седмица морските доставки на суров петрол в Русия достигнаха петмесечен връх, тъй като корабите, които напускат балтийските и арктическите пристанища, нямат време да достигнат до ключови дестинации, преди да влязат в сила санкциите на Европейския съюз.

Товарите, доставяни от Русия, нараснаха до 3,6 млн. барела дневно, което е най-високото ниво от началото на юни, а по-малко волатилната четириседмична средна стойност също се повиши, достигайки най-високото ниво от август насам.

seo blog7

Обединеното кралство последва примера на ЕС, като забрани на своите компании да предоставят застраховки и други услуги на кораби, превозващи руски суров петрол, освен ако товарът не бъде закупен на цена, по-ниска от все още договорения таван, определен от коалиция на страните от Г-7 и Австралия. Тази мярка, както и забраната на ЕС, ще влезе в сила на 5 декември.

Лондон е важен застрахователен пазар за превоза на петрол. Застраховката за защита и обезщетение покрива компаниите срещу рискове, включително петролни разливи. В Обединеното кралство се намира и Международната група на P&I клубовете – всеобхватна организация на взаимоспомагателни дружества от цял свят, които покриват 95 % от танкерния флот за тази застраховка. Обединеното кралство ще издаде освобождаващи документи за договорите за превоз на руски нефт, подписани преди 5 декември и доставени преди 19 януари, което е в съответствие с подхода на САЩ.

Най-голямо увеличение, както в количествено, така и в процентно изражение, бе отчетено при доставките от арктическия терминал в Мурманск. От Мурманск корабите достигат до дестинации в Азия за по-дълго време, отколкото от терминалите в Балтийско или Черно море, и скокът може да отразява стремеж за доставка на количества преди санкциите на ЕС да попречат на корабите от блока да превозват руски суров петрол и да забранят предоставянето на застрахователни и други услуги на останалата част от световния флот.

See also  Политиките по земеделие: Повече контрол, по-малко прекупвачи

Корабите, превозващи руски суров петрол, също стават все по-предпазливи по отношение на дестинациите си. Много повече кораби напускат руските пристанища, без да посочват крайното пристанище на разтоварване. По-специално, голям скок се наблюдава при корабите, които посочват като следваща дестинация Порт Саид или Суецкия канал. Това е придружено от спад в обема на танкерите, които посочват, че се отправят към Индия. Остава вероятно повечето от тези кораби да започнат да сигнализират за индийски пристанища, след като преминат през канала.

Танкерите, които се товарят сега в Приморск или Уст-Луга, вероятно няма да достигнат до терминалите за разтоварване в Китай или Индия, преди да влезе в сила забраната на ЕС. През уикенда през Беринговия проток премина товар от суров петрол от арктическото пристанище Мурманск, насочен към Китай по Северния морски път покрай арктическото крайбрежие на Русия, но е малко вероятно този маршрут да се превърне в основен за превозите, тъй като липсват подходящи кораби, а зимният лед вероятно ще го направи неизползваем за няколко месеца.

гръцки преводач Добрич

Доставките от тихоокеанските пристанища на Русия достигат до китайските терминали за внос само за няколко дни, а пътуването от Черно море до Турция е също толкова кратко. За разлика от тях доставките за Индия от всички руски терминали за износ отнемат няколко седмици, което ги излага на по-голям риск да попаднат под ударите на санкциите, преди да пристигнат.

На четириседмична средна база общият износ по море нарасна до 11-седмичен връх от 3,18 млн. барела дневно. Най-голямо бе увеличението при доставките на купувачи, които не показват крайни дестинации.

Всички цифри изключват товарите, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са пратки, извършени от АО “КазТрансойл”, които се транзитират през Русия за износ през Уст-Луга и Новоросийск.

See also  Близо половината от шефовете на големите компании планират съкращения

Казахските барели се смесват със суров петрол с руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, превозвани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на ЕС.

Европа
Износът на руски суров петрол по море за европейските страни нарасна до шестседмичен връх от 762 000 барела дневно през 28-те дни до 4 ноември. Потокът се е увеличил с 51 000 барела дневно, или със 7%, в сравнение с периода до 28 октомври. Тези данни не включват доставките за Турция.

През четирите седмици до 4 ноември обемът на доставките от Русия за страните от Северна Европа се повиши. Всички пратки отидоха в резервоарите за съхранение в Ротердам за четвърта седмица.

Износът за средиземноморските страни също леко се увеличи през четирите седмици до 4 ноември.  Потокът към региона, включително Турция, която е изключена от данните за Европа в началото на тази статия, нарасна до триседмичен връх. Доставките за Турция останаха непроменени и възлизаха на 330 000 барела дневно. Танкер, превозващ суров петрол от Мурманск, е разтоварен в Савона в Северна Италия, сочат данните за движението на корабите.

Комбинираните потоци за България и Румъния останаха непроменени – 167 000 барела на ден, малко повече от половината от пиковия обем, наблюдаван през юни. Почти целият обем, насочен към клиенти в Черно море, завършва в България. Страната си осигури частично освобождаване от забраната на ЕС за внос на суров петрол по море от Русия.

Азия
Доставките за азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби без крайно местоназначение, които обикновено се озовават в Индия или Китай, нараснаха през седемте дни до 4 ноември. Обемът на суровия петрол, насочен към Азия, достигна 1,94 млн. барела дневно на четириседмична средна стойност, като още 127 000 барела дневно се превозват с танкери, чиято точка на разтоварване не е ясна. Общата цифра е най-високата за годината досега.

See also  Сценаристите от Учин дол не предвидили всенародната симпатия към Минчев

Всички танкери, превозващи суров петрол към неидентифицирани азиатски дестинации, сигнализират за Порт Саид или Суецкия канал, като крайните точки на разтоварване едва ли ще станат ясни, не и преди да преминат през водния път към Червено море. Повечето от тези кораби се озовават в Индия, някои се насочват към Китай, а в отделни случаи плавателните съдове се отправят към други дестинации като Обединените арабски емирства или Шри Ланка.

Потоци по място на износ
Общите потоци на руски суров петрол нараснаха с 464 000 барела на ден, или с 15%, през седемте дни до 4 ноември в сравнение с предходната седмица. Доставките се увеличиха от всички региони с изключение на Черно море. Данните не включват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ
Притокът на средства във военната каса на Кремъл от митата за износ на суров петрол нарасна с 16 млн. долара до 149 млн. долара през седемте дни до 4 ноември, като средните приходи за четирите седмици също се увеличиха с 6 млн. долара до 134 млн. долара. Седмичният показател е най-високият от пет седмици насам, като увеличението на обемите отчасти се компенсира от по-ниската ставка на експортното мито за ноемврийските доставки.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: