Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

В България се прави най-безопасния летателен апарат (ВИДЕО)

Страната ни може да се похвали със запазването на авио традициите си и до днешни дни, след като родната компания Ники Ротор Авиейшън отново прославя името и флага ни на световната авио сцена. Повече за нея и нейните постижения ни разказват колегите ни от webcafe.bg, които проследяват цялата история, както на компанията, така и на авиожирите като цяло.

Авиожирът е определян като най-безопасният летателен апарат и е изобретен през 1923 година от испанският авио инженер Хуан де ла Сиерва. Още от ранна възраст той се интересува от самолети и дори успява да сглоби летателна машина от останките на разбил се френски самолет в ранните си тийнейджърски години. По-късно той записва инженерно образование и през 1912 година започва официално да конструира самолети. Две години по-късно самолетът му влиза в употреба на армията на Испания.

seo blog7

За съжаление, обаче, една от летателните му машини се разбива по време на тестове, а заедно с това загива и негов близък приятел, който я управлява. Именно това събитие дава началото на авиожирите, след като де ла Сиерва се зарича да направи най-безопасния летателен апарат в света. За целта той използва ротор за повдигане при ниска въздушна скорост, който при подходяща настройка на стъпката ще продължи да се върти от силите на повдигане и съпротивление, дори да няма механично задвижване. Авиожирът използва свободно въртящ се ротор, който използва преминаването на въздух в посока отгоре-надолу, докато витло разположено в задната част осигурява тяга за движение напред.

Това пък ще позволи контролирано кацане, дори при повреда на двигателя. Само четири години след началото на своите проучвания, инженерът е готов с работещ прототип, който успява да докаже безопасността си само няколко дни след първия си полет, когато двигателя спира във въздуха, но летателната машина се приземява успешно.

See also  Mercedes може да ви помогне да откриете откраднатата си кола, но срещу такса

По-късно де ла Сиерва е канен на различни изложения и форуми, за да показва изобретението си, а през това време то се развива, като различни компании в Испания, Италия, Германия, а вече и България започват да го произвеждат. В днешни дни авиожирите се използват за наблюдение на пожари, трафик, охрана, кадастрално заснемане, различни цели на военните или дори любителски полети. Те имат предимство с това, че се нуждаят от 150 метра за излитане и по-малко от 50 метра за кацане на равна повърхност.

гръцки преводач Добрич

През 2000 година се заражда и българската компания за производство на авиожири, като по това време създателят ѝ Николай Николов разработва прототип на хеликоптер, който е съпътстван от множество трудности и перипетии. Той разказва, че първо е бил пилот на самолет, след това на хеликоптер, но на по-късен етап открива авиожира и се запознава от близо с уникалната за него, а и много други машина.

Следващите години на новия век Николов прекарва в изучаването на авиожира, посещава авиофоруми и успява да проучи в детайли машината, както и всичките предимства и недостатъци на тогавашните машини. Само четири години по-късно с помощта на екип от професионалисти, компанията създава първия български авиожир. Николов описва това като сбъдване на мечта, която освен негова е и на други хора.

Много важно място във фирмата заема и дъщерята на Николов – Миглена Копчева, която е управител. “За мен семейният бизнес е религия. Това, което баща ми създава, обвързва много силно и емоционално мен, както и моето семейство. Прекарали сме стотици часове в дебати и обмисляне заедно с конструкторите. Неописуемо е, когато видиш чертаните милион път планове претворени в реалността, извън белия лист хартия”, коментира Копчева.

See also  Apple отправи ново предизвикателство към всички с iPhone 13 Pro

Първият модел на компанията – Lightning е и първият авиожир в света с опашка излизаща от винта, а в момента е в процес на сертифициране в Германия. Паралелно с това компанията постига и огромни успехи с втория си модел Kallithea. Той е с карбонова конструкция и може да лети със скорост от 35км/ч до 180км/ч. Максималната височина, която може да достигне е 3000 метра, а продължителността до 4 часа, което е напълно достатъчно за полет между повечето населени места в страната ни.

Моделът е оценен и на международната сцена, след като тази година изминава 3200 километра в САЩ като каца на сцената на EAA AirVenture Oshkosh, едно от най-големите авоишоута в света. На друго събитие в Ментон по случай 60-годишнината на Popular Rotorcraft Association, машината печели награда за най-добрата машина в своя клас, след като няколкодневен полет не се отрязва по никакъв начин на летателния апарат и той изглежда като нов.

Николов и компанията му могат да се похвалят и с признанието на рода де ла Сиерва, след като правнучката на създателя идва в България, за да види произведението на Ники Ротор Авиейшън. Тя казва, че делото на де ла Сиерва е продължено в страната ни и описва машината като невероятна с просторна кабина, която дава усещането за реене над облаците. Правнучката, която също се занимава с авиоинжнерство споделя, че ще се радва да обедини името на нейния дядо и на българската компания в авиожир, който да покаже развитието на машините през последните 100 години.

Поставете оценка:

4.7

Оценка 4.7 от 12 гласа.

Източник:

See also  TikTok се противопостави на YouTube