Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Уволненият зам.-министър на здравеопазването не знае защо е отстранен

Уволненият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров не знае причината за отстраняването си, стана ясно от негово интервю пред бТВ.

“Не знам причината за освобождаването ми, не съм информиран нито от премиера, нито от министъра, като Стойчо Кацаров пое ангажимент да попита за конкретните причини”, обясни той.

seo blog7

Вчера д-р Петров бе уволнен от служебния премиер Стефан Янев, но причини за това не бяха обявени. Докторът си спечели имидж на вестител на уволнения и проверки в болниците. Той беше първият, който заговори за възможни злоупотреби в “Пирогов”, довели по-късно до отстраняването на проф. Асен Балтов от директорския пост. Същият зам.-министър огласи проблемите в Александровска болница. Той заговори пръв и за възможно отстраняване на директора на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” заради констатациите в одитния доклад от проверка, поискана от самия шеф на болницата д-р Антон Петков. По-късно лечебното заведение отново оглави някогашния му директор Дечо Дечев. Д-р Петров изнесе и подробностите за незаконните трансплантации в болница “Лозенец”.

Димитър Петров обясни, че не приема решението за отстраняването си от МЗ като нещо драматично, защото така или иначе след няколко седмици мандатът на служебното правителство приключва, а и така е редно – трябва да има редовен кабинет. Но отрече причина за уволнението му да е проблемите с тестовете за COVID-19 на учениците, дори нарече тази причина за абсурдна.

“Относно големите ученици смятам, че ще се върнат, когато се осигурят антигенни тестове, които по-скоро трябва да са подобни на тези за възрастните. Едва ли не проблемите с тестовете и търговете били причина за моята оставка. Нямам нищо общо с тази процедура, нито другият зам.-министър. Процедурата се водеше от Лидия Чорбанова. Никакво отношение нямам към тези тестове”, бе категоричен Петров.

Според него и случващото се в болница „Лозенец“ няма отношение към оставката, както и атаката на КПКОНПИ срещу
доц. д-р Радосвет Горнев. Но призна, че са имали разминавания с министър Стойчо Кацаров за строежа на детската болница.

“Министърът искаше да я събере заедно с дружеството, което ще я строи. Аз мисля, че “Лозенец” трябва да се развие като национален трансплантационен център”, обясни Димитър Петров.

Източник:

гръцки преводач Добрич

See also  Петър Витанов: Раковите заболявания струват 100 милиарда евро годишно на Европа