Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Украйна изнесе първото си зърно с влак за Европа

Украйна изнесе първото си зърно с влак за Европа

Снимка: Shannon VanRaes/Bloomberg

Търговци изнесоха първите доставки с украинска царевица за Европа с влак, след като морските пристанища в страната остават блокирани заради руското нашествие, съобщи консултантската компания АПК-Информ, цитирана от Ройтерс.

Украйна е голям световен производител и износител на зърно и почти целият ѝ износ традиционно преминава през черноморските ѝ пристанища. Месечният износ на зърно надхвърляше 5 млн. тона преди войната.

Търговци и земеделци твърдят, че Украйна, която все още има значителни обеми от зърно в запас, може да започне да изнася с влак през западната си граница.

Първите партиди от няколко хиляди тона царевица вече бяха изнесени през западната сухопътна граница на Украйна“, съобщи АПК-Информ в свой доклад. „Затрудненията с логистиката остават, предлагането все още надвишава търсенето, но цените престанаха да намаляват“, се казва още в документа.

Според АПК-Инфилм цените на украинската царевица за купувачи от Полша и балтийските страни е достигнала 250-265 долара на тон и 275 долара на тон за Словакия.

Украинските транспортни власти заявиха, че 600 хил. тона зърно на месец може да бъдат изнесени с влакове от Украйна за Европа.

АПК-Информ съобщи миналия месец, че износът на зърно от Украйна може да възлезе на общо 44 млн. тона през сезона от юли 2021 до юни 2022 г. Тя очакваше само 1 млн. тона зърно да излязат от страната от март до юни заради логистични проблеми.

Източник:

See also  "Мета" заплаши да спре "Фейсбук" и "Инстаграм" в Европа