Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Уебит” направи първата си инвестиция след IPO-то

В “360 VUZ” са вложени 31% от привлечените 5,87 млн. лв., или 900 хил. долара

“Уебит Инвестмънт Нетуърк” АД (WIN) е направило първата си инвестиция, след като през юни тази година привлече 5,87 млн. лв.

seo blog7

Вложението от 900 000 долара (31% от привлечените средства) е в „360 VUZ“, посочени като световен лидер и най-голямата библиотека от 360 градуса видео съдържание в света.

В уеб страницата на „360 VUZ“ има концерт на Енрике Иглесиас в Дубай, интервю с актьора Антони Джошуа, финал на тенис турнир в Дубай с Анди Мъри и други.

От „Уебит инвестмънт Нетуърк“ АД пишат в съобщение до инвеститорите:

„360vuz спечели място сред финалистите и с това и правото да получи инвестиция от Webit Investment Network – WIN  в рамките на едно от най-големите и оспорвани световни състезания за бързорастящи иновативни компаниии – Founders Games на Webit. Над 250 международни инвеститори от едни от най-активните и успешни фондове за рисков капитал оценяват компаниите в 5 последователни кръга, като до финалите достигат само 5 от над 3000 участници (само 0,15% от всички участници). Финалният рунд се проведе на живо в София на 28 юни 2022 в рамките на Webit Impact Forum – summer edition под председателството на легендарния Тим Дрейпър (ранен инвеститор в Tesla, Skype, Twitter, SpaceX, Hotmail, Baidu и много други) и други 4 топ международни инвеститори.“

Според „Уебит“ “360 vuz” е глобален лидер и най-голямата библиотека от 360 градуса видео съдържание в света. Това съдържание е не само изключително атрактивно и привлича все повече абонати и зрители в цял свят, но предстои да стане критично важно за развитието на виртуалната реалност и т.нар Метавселена (Metaverse), която става все по-гореща тема и привлича милиарди инвестиции.

Очаква се виртуалната реалност да допринесе с 1,5 трилиона долара за световната икономика до 2030 г. според PwC.

“360 vuz” е основана през 2017 г. в един от най-бързо растящите хъбове за иновации в web3 и Metaverse в света – Дубай. Досега компанията е привлякла  рисков капитал за 20 млн. долара, като още 10 млн. долара предстои да бъдат записани при окончателното затваряне на втората част от настоящия инвестиционен “Б рунд”.

“360 vuz” си партнира с Formula 1, The Oscars, MBC, Golden Globe Award, Emmys, Universal, Red Bull, WarnerBross, Virgin Mobile, Vodafone, Super Bowl, Triller и много други.

През 2022 “360 VUZ” отвори нов офис в Холивуд, Лос Анджелис, САЩ, разширявайки портфолиото си до град, известен най-вече като дом на развлекателната индустрия.

Мобилната апликация “360 vuz” е на топ място в категория “video” на Apple Store и първa при търсене по ключови думи “360 videos”, се казва в съобщението.

Нетните приходи на “360 vuz” показват ръст, като за 2019 г. са 1,43 млн. долара, за 2020 г. са 2,412 млн. долара, за 2021 г. – 3,995  млн. долара, а само за първите 6 месеца на 2022 г. възлизат на над 3,173  млн. долара и се очаква да достигнат стойност над 7 млн. долара за цялата година.

Интересът към инвестиционния “Б рунд” на компанията (в който чрез Webit Invetsment Network всички настоящи собственици на акции от WIN получиха възможността да инвестират парите си) е бил изключително голям. Освен водещия инвеститор Caruso Ventures участие вземат още 7 инвеститори, сред които Dubai Future District Fund, Pantera Capital и гигантите от Etisalat Ventures, които са инвестиционното звено на една от най-големите телеком групи в света с над 100 милиона потребители. Общият размер на кръга е 20 млн. долара.

See also  „Захарни заводи“ е погасило предсрочно част от главницата по облигационния си заем

Компанията планира удвояване на приходите си през 2023 г. В плановете на мениджмънта е 2023 г. да бъде и годината, в която 360vuz ще постигне точка на рентабилност и ще стане печеливша, което би било сериозен успех и чертае траектория на изключително голям ръст в оценката на пазарната стойност на компанията.

Webit Investment Network (WIN) твърди, че е договорил най-добрите възможни условия за своите акционери, идентични като тези на водещия инвеститор в рунда и гигантите от Etisalat Ventures. Това се отнася както по отношение на преференциалните акции, така и за стойността на компанията, която е 70 000 000 по оценка от водещия инвеститор, приета от останалите инвеститори.

Оценката (pre-money) е направена по формула нетни приходи умножени по множител, като за тази сделка множителят е около 10. Световните стандарти към настоящия момент сочат, че при стартъпи в сходен етап на развитие и в сходни индустрии, множител от 10 е приложим за компании, които увеличават увеличават приходите си с около 30%-40% на година. В случая с 360vuz, компанията увеличава приходите си с над 65% всяка година, като през 2022 се очаква ръстът да е още по-значим! Това е почти двойно повече спрямо стандартите за множител от 10, но въпреки това, именно той (а не по-голям) е приложен в тази сделка, което добавя допълнителна привлекателност и стойност към нея, смятат в „Уебит“.

През април 2020 г. при „рунд A“ компанията е оценена на 35 млн. долара при реализирани приходи към края на 2020 г. от 2,4 млн. долара. Към днешна дата WIN влиза на оценка от 70 млн. долара при очаквани приходи от 7 млн. долара до края на годината. Ръстът на приходите е трикратен за периода, а компанията е оценена само два пъти повече. Множителят намалява от 14.6 x на 10 x бъдещи нетни продажби или реално с 30%.

See also  SOFIX приключва юли със спад от 2,2%

В бизнес планирането си “360 vuz” посочва, че към 2026 г. компанията очаква годишни приходи от над 160 млн. долара.

Ръстовете не са само в частта приходи. Един от важните показатели за измерване на развитието и потенциала на компания в тази индустрия е общият брой екранни гледания на мобилната апликация (total screen views). За “360 vuz” през 2020 той е бил 173 милиона. През 2021 е 541 милиона (313% ръст). За 2022 се очаква тази цифра да достигне до 1,835 милиарда (>330% ръст), а към 2026 прогнозните данни сочат над 29 милиарда.

Предвид горното и на база резултатите от подробното проучване на компанията Бордът на директорите на WIN е взел единодушно решение да направи инвестиция от 90 хил. долара в 360vuz и е упълномощил д-р Пламен Русев да подпише договора за инвестиция и придобиване на собственост в компанията от името на Webit Investment Network. На 27 септември 2022 г. документите са подписани, с което WIN става миноритарен собственик в “360 vuz”. Респективно всеки настоящ акционер на Webit Investment Network получва част от от тази собственост в компанията, в размера на притежаваните акции от WIN.

След IPO-то през юни при цена от 1,05 лв. за брой акциите на дружеството поскъпнаха до 1,25 лв., но последната сделка е на ниво от 1,02 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Източник: