Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Участието на Джокович на Austarlian Open отново е на дневен ред

Руските и беларуските тенисисти ще бъдат допуснати до участие в Откритото първенство на Австралия като неутрални спортисти, а Новак Джокович (Сърбия) също ще може да се включи в надпреварата, в Мелбърн, но само ако получи виза за влизане в страната, съобщи директорът на първия за годината турнир от Големия шлем Крейг Тайли.

Играчите от Русия и Беларус не бяха допуснати до “Уимбълдън” през тази година заради военната инвазия в Украйна, въпреки че на останалите турнири се състезаваха с неутрален статут.

seo blog7

“На този етап руските и беларуските тенисисти ще могат да участват в Откритото първенство на Австралия. Единствената разлика ще бъде, че те няма да могат да играят под флага на родината си, а ще се включат като независими играчи със неутрален статут. Но те са добре дошли да играят в Австралия през януари”, коментира Тайли.

 Той добави, че деветкратният шампион  Джокович също е добре дошъл, ако бъде свалена 3-годишната му забрана да получава австралийска виза заради депортацията от Мелбърн през януари. Джокович не беше допуснат да играе в тазгодишното издание на турнира, тъй като не е ваксиниран срещу КОВИД-19, като му беше наложена санкция да не влиза в страната до 2025 година, но местното правителство може да преразгледа казуса и да отмени наказанието със специален декрет. 

“В този момент Новак и федералното правителство трябва да решат този проблем, а ние ще следваме инструкциите след това. Това не е въпрос, по който ние можем да лобираме за него. Казусът е само между тях, така че от разрешаването му ще зависи дали той ще може да играе”, каза Тайли.

See also  Роналдо посочи кой ще е под най-голямо напрежение на Световното в Катар

Сърбинът, който не участва и на Откритото първенство на САЩ през септември заради ваксинационния си статут, през миналия месец заяви, че очаква позитивни новини от австралийските власти.    

Въпреки това, министърът на вътрешните работи Карън Андрюс по-рано през седмицата заяви, че евентуална отмяна на наказанието на Джокович ще бъде като “плесница в лицето” за всички австралийци, които са се ваксинирали срещу коронавирусната инфекция.

Източник:

гръцки преводач Добрич