Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Туристическите пакети за зимата може да поскъпнат с 20%

Туристическите пакети за зимата може да поскъпнат с 20%

Снимка: БГНЕС

seo blog7

Възможно е туристическите пакети за зимата да поскъпнат с около 20%, според Бранимир Ботев, председател на Европейската лига за икономическо развитие за Балканите, бивш зам.-министър на туризма.

По думите му Министерството на туризма се е скрило, отсъства от икономиката, от стратегията за отрасъла.

“ДДС за туризма трябва да остане 9% поне за още две години, защото индустрията е на ръба. Цената на тока, между 40-50% повече са разходите, които плащат хотелите… Браншът оцелява с последни сили”, коментира ситуацията Ботев.

Той заяви, че и досега не е приведена в изпълнение мярката, за която миналата седмица получихме нотификация от Брюксел по отношение на чартърите. 60 млн. лева са предвидени в бюджета и тези пари трябваше да се дадат авансово, за да се налее свеж ресурс в туризма, допълни Бранимир Ботев.

гръцки преводач Добрич

Той посочи, че накрая негативните ефекти ще се струпат върху цялата икономика, защото хората, които няма да имат поминък през туризма, ще легнат на гърба на държавата като безработни. Хотелите, ресторантите, които няма да могат да си плащат кредитите, ще легнат на гърба на търговските банки. Търговските банки ще станат най-големите хотелиери, смята бившият зам.-министър.

Източник:

See also  Млади висшисти започват първа работа в администрацията