Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Тайна проба показала: В украинското зърно имало гъгрица, пълен боклук

Съмнения за качеството на украинското зърно, което се внася у нас. Проба, взета тайно от украински камион, показва, че то е негодно за употреба. Това твърдят от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Проблемът с вноса на украинско зърно накара земеделци от цялата страна да излязат на протест миналата седмица, а зърнопроизводители отдавна предупреждават, че пшеницата, която пристига, е с недоказано качество и контрол.

seo blog7

“Контрол не се осъществява. Осъществява го първата страна, например Румъния. Какво влиза в България – никой нищо не знае”, коментира председателят на УС на НАЗ – Костадин Костадинов.

Още по темата

13 сеп 2022 09:14

38

гръцки преводач Добрич

Взета тайно проба от украински камион със зърно предизвиква редица въпроси. Пробата е изследвана в независима акредитирана лаборатория. Становището е, че е негодна за употреба.

“Накарах наш колега от Бургас на опашка от такива камиони да вземат зърно от тях, по другия начин. Направена е проверка в лаборатория на българска база. Резултатите казаха, че е негодна. Ние в България такава пшеница нямаме, каквато беше тази на пробата. Пълен боклук! Освен това в зърното е имало и гъгрица и ако то се смеси с българска пшеница, ще зарази и нея”, заяви Костадинов.

На отправено наше запитване относно качеството на украинското зърно от Българската агенция по безопасност на храните изпратиха писмен отговор, в който посочват, че Агенцията извършва съвместни проверки със служители на Министерството на земеделието и Областните дирекции “Земеделие”. При проверките са взети общо 40 проби за лабораторен анализ за остатъчни вещества от пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност. При извършените лабораторни анализи няма констатирани отклонения от допустимите норми, подчертават от Агенцията по безопасност на храните. И уточняват, че лабораторните изпитвания се провеждат в акредитирани лаборатории. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче твърдят друго.

See also  През 2023 г. инфлацията ще намалява, но годината ще е трудна за бизнеса

“БАБХ няма акредитирана лаборатория за контрол, да си кажем истината. Взетите проби са на базата на резултати, които могат да се направят във всяка лаборатория”, каза Костадинов.

Проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното в Министерството на земеделието. А нови данни на Евростат показват, че България заема осмо място по поскъпване на хляба в страните от Европейския съюз. В нашата страна цените на хляба за година са нараснали с почти 30%.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Източник: