Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Тайна проба показала: В украинското зърно имало гъгрица, пълен боклук

Съмнения за качеството на украинското зърно, което се внася у нас. Проба, взета тайно от украински камион, показва, че то е негодно за употреба. Това твърдят от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Проблемът с вноса на украинско зърно накара земеделци от цялата страна да излязат на протест миналата седмица, а зърнопроизводители отдавна предупреждават, че пшеницата, която пристига, е с недоказано качество и контрол.

“Контрол не се осъществява. Осъществява го първата страна, например Румъния. Какво влиза в България – никой нищо не знае”, коментира председателят на УС на НАЗ – Костадин Костадинов.

Още по темата

13 сеп 2022 09:14

38

Взета тайно проба от украински камион със зърно предизвиква редица въпроси. Пробата е изследвана в независима акредитирана лаборатория. Становището е, че е негодна за употреба.

“Накарах наш колега от Бургас на опашка от такива камиони да вземат зърно от тях, по другия начин. Направена е проверка в лаборатория на българска база. Резултатите казаха, че е негодна. Ние в България такава пшеница нямаме, каквато беше тази на пробата. Пълен боклук! Освен това в зърното е имало и гъгрица и ако то се смеси с българска пшеница, ще зарази и нея”, заяви Костадинов.

На отправено наше запитване относно качеството на украинското зърно от Българската агенция по безопасност на храните изпратиха писмен отговор, в който посочват, че Агенцията извършва съвместни проверки със служители на Министерството на земеделието и Областните дирекции “Земеделие”. При проверките са взети общо 40 проби за лабораторен анализ за остатъчни вещества от пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност. При извършените лабораторни анализи няма констатирани отклонения от допустимите норми, подчертават от Агенцията по безопасност на храните. И уточняват, че лабораторните изпитвания се провеждат в акредитирани лаборатории. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче твърдят друго.

See also  Таткото на руските олигарси Анатолий Чубайс избяга, скоро и други

“БАБХ няма акредитирана лаборатория за контрол, да си кажем истината. Взетите проби са на базата на резултати, които могат да се направят във всяка лаборатория”, каза Костадинов.

Проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното в Министерството на земеделието. А нови данни на Евростат показват, че България заема осмо място по поскъпване на хляба в страните от Европейския съюз. В нашата страна цените на хляба за година са нараснали с почти 30%.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.